Boerovin je kvapalná kyselina mliečna prispôsobená na výrobu vín z hrozna a ovocia. Čistota produktu Boerovin spĺňa požiadavky na kvalitu pre potraviny. Obsah čistej kyseliny mliečnej: 80%. Ovocné kyseliny tvoria chrbticu vína. Chránia ho v spojení s dostatočným obsahom alkoholu proti mikrobiálnemu znehodnoteniu, ako sú napríklad baktérie. Táto ochrana je zaručená pri celkovom obsahu titrovateľných kyselín približne 5 g/l. Táto kritická hranica by nemala byť nižšia v žiadnej etape výroby vína. Cieľom aplikácie Boerovin-u je zvýšenie kyslosti ako dodatočnej mikrobiologickej ochrany a zlepšenie chuti.
Aplikácie a výhody použitia Boerovin-u:
- Žiadne riziko vyzrážavania kryštálov a súvisiace straty draslíka - kryštalické zákaly vo fľaši
- Zmyslovo miernejšia a harmonickejšia ako kyselina jablčná a kyselina vínna
- Ľahká aplikácia: kvapalina - bez rozpúšťania - bez hrudiek - priame dávkovanie
- Nie je biologicky odbúrateľná (ako napríklad kyselina jablčná)
Aplikácia a dávkovanie:
Vo vysoko koncentrovanej kyseline mliečnej je časť kyseliny mliečnej prítomná vo viazanej forme. Pri 80% kyseline mliečnej to zodpovedá 7 - 8%. Táto časť sa oneskorene hydrolyzuje po pridaní do vína v závislosti na teplote vína. Vo vinárstve v EÚ je okysľovanie vo vinohradníckych zónach A a B možné len v rokoch s osobitným povolením.
Okysľovanie v hroznových muštoch je možné do maximálnej hodnoty 1,5 g/l v prepočte na kyselinu vínnu.
Víno sa môže okysliť maximálne o 2,5 g/l, v prepočte na kyselinu vínnu.
Požadované okyslenie v g/l (v prepočte na kyselinu vínnu) | Boerovin Ak meriate dávku v ml/100l vína | Boerovin Alebo ak vážite dávku v g/100l vína |
0,5 | 63 | 75 |
1 | 126 | 150 |
1,5 | 188 | 225 |
2 | 251 | 300 |
2,5 | 313 | 375 |
3 | 376 | 450 |
Potrebné množstvo Boerovinu rozpustite v primeranom objeme produktu. Potom tento roztok dôkladne homogénne premiešajte v celom ošetrovanom produkte.