BrauSol Special je vysoko koncentrovaný tekutý oxid kremičitý s vysokou intenzitou náboja. Je obzvlášť účinný v rozmedzí pH mladiny a piva.
BrauSol Special funguje tak, že rýchlo absorbuje bielkovinové frakcie tvoriace zákal s veľkosťou od 12 do 60 kDa.
BrauSol Special selektívne adsorbuje koloidy tvoriace zákal. Tieto koloidy aglomerujú s kyselinou kremičitou v BrauSol Special a vytvárajú nerozpustný komplex, ktorý sa potom usadzuje v roztoku. Tento proces úplne odstráni zákal ktorý vytvárajú koloidy.
Stabilita peny, farba, chuť a vôňa piva nie sú ovplyvnené.
Dávkovanie: 20 - 160 ml/hL (23 - 188 ml/bbl)
- Aplikácia vo varni:
Pridávanie sa vykonáva v horúcej mladine, ideálne za mladinovým čerpadlom pred vstupom do vírivého zásobníka (whirlpool). Ak to nie je možné, odporúčame pridať do vírivého zásobníka (whirlpool), keď je naplnený na 75 – 80 %.
Dávkovanie: 20 - 40 ml / hL (23 - 47 ml / bbl) horúcej mladiny
Výhody:
➢ Zvýšené oddeľovanie horúcich kalov
➢ Vytvorenie kompaktnejšieho kužeľa kalov
➢ Včasné odstránenie kalov inhibujúceho proces čistenia
➢ Zvýšená koloidná stabilita baleného piva
Pridanie do vychladenej mladiny do fermentačnej nádoby:
BrauSol Special je možné pridať do studenej mladiny pred začiatkom fermentácie. Vo všeobecnosti sa vstrekuje a mieša priamo do fermentora pomocou CO2 alebo sa dávkuje inline. Je však potrebné postupovať opatrne, pretože BrauSol Special odstráni kvasinky. Dávkovanie: 20 - 40 ml/hL (23 - 47 ml/bbl) piva
Výhody
➢ Zlepšuje sedimentáciu kvasiniek po fermentácii a tým čírejšie mladé pivá po fermentácii
➢ Žiadny negatívny vplyv na rýchlosť a priebeh fermentácie
➢ Kvasinky sa dajú opakovane použiť
➢ Zvýšená koloidná stabilita baleného piva
➢ Homogénne rozloženie vďaka fermentácii- Pridanie do mladého piva počas ležania:
BrauSol Special je možné pridať počas prenosu medzi fermentorom a skladovacou nádržou s dávkovacím systémom. Prípadne sa môže vstrekovať a zmiešať pomocou CO2.
Dávkovanie: 20 - 40 ml/hL (23 - 47 ml/bbl) piva
Výhody:
➢ Rýchlejšie čírenie mladého piva
➢ Zlepšená filtrovateľnosť, pretože produkt čiastočne redukuje aj α a β-glukány
➢ Úspora kremeliny odstránením koloidov pred filtráciou
➢ Zlepšuje výkon odstredivky znížením výpustov kalov a zachytávanie rozpusteného kyslíka a zvyšuje rýchlosť čírenia.
➢ Zvýšená koloidná stabilita baleného piva - Pridanie do hotového piva:
BrauSol Special je možné pridať do piva v sudoch, alebo fľašiach. Je však potrebné postupovať opatrne, pretože BrauSol Special odstraňuje kvasinky.
Dávkovanie: 20 - 40 ml/hL (23 - 47 ml/bbl) piva
Výhody:
➢ Zlepšuje sedimentáciu kvasiniek po sekundárnej fermentácii
➢ Zvýšená koloidná stabilita baleného piva
Skladovanie
BrauSol Special je citlivý na nízke teploty. Skladujte vždy nad bodom mrazu a chráňte pred mrazom. Otvorenú nádobu pevne uzavrite a prípravok spotrebujte čo najskôr.