Spracovanie farebného ovocia

Fructozym® Color

Pokiaľ ide o výrobu stálofarebných ovocných štiav v posledných rokoch sa čoraz viac
presadzuje trend spracovania štiav za studena. V dôsledku nižšej pracovnej teploty to umožňuje lepšiu adsorpciu kondenzovaných polyfenolov počas čírenia a tým lepšiu stabilitu v porovnaní s farebnými šťavami vyrobenými za horúca (ako je napríklad číry koncentrát bazovej šťavy). Fructozym® Color je tekutý, vysoko koncentrovaný pektolytický enzýmový prípravok na spracovanie bobuľového ovocia. 

Ciele použitia Fructozym® Color:
➢ Výroba intenzívnych a stálofarebných štiav a vín z farebného bobuľového ovocia.
➢ Rýchle odbúranie pektínu v ovocných rmutoch pre zníženie viskozity rmutu.
➢ Rýchle odbúranie pektínu v ovocných rmutoch pre zlepšenie lisovania vyššiu výťažnosť šťavy.
➢ Kompletný rozklad pektínu v šťave a tým sa vytvára predpoklad pre dobré čírenie a filtrovateľnosť.
➢ Nízka tvorba jemného kalu a tým lepšia stabilizácia proti koloidným zákalom.

Čírenie a stabilizácia štiav

Čírenie a stabilizácia sa tiež spájajú pod pojmom „čistenie“ a vykonávajú sa v šťave bez pektínu.
„Čistenie“ je potrebné na zamedzenie sekundárneho zákalu v šťavách, nektároch alebo iných miešaných nápojoch, ako je miešaný čaj a nápoje z ovocných štiav, pri plnení do fliaš a
počas doby minimálnej trvanlivosti. Čírenie tiež pozitívne pôsobí aj na chuť, vôňu a vzhľad, a to
v dôsledku úmernej adsorpcie horkých látok a oxidovaných farebných pigmentov.

„Klasické čírenie“

Klasické čírenie zahŕňa použitie bentonitu, kremičitého sólu a živočíšnej želatíny. Prvým
krokom je zvyčajne pridanie bentonitu, ako je Aktivit alebo NaCalit® PORE-TEC

Vegánske prípravky

Na výrobu vegánskych, kóšer, alebo halal ovocných štiav je absolútne nevyhnutné vyhnúť
sa bravčovej želatíne. Rastlinný hrachový proteín FloraClair® predstavuje adekvátnu alternatívu k želatíne.

Stiahnite si kompletný článok pre viac zaujímavých tém: 

Späť na zoznam článkov