FermoBent PORE-TEC je unikátny bentonit do muštov. Je veľmi jemne granulovaný, má nízky obsah železa a je vysoko efektívny voči bielkovinám. Aplikuje sa priamo do muštu, kde ostáva počas kvasenia a po dokvasení sa odstráni spolu s kvasným sedimentom. Dokazateľne odstraňuje bielkoviny už v štádiu kvasenia a tak potom hotové vína sú ušetrené čírenia s bentonitom.
Hlavné výhody a účely použitia FermoBent PORE-TEC:
- Intenzívna a selektívna adsorpcia bielkovín = odrody s nízkym obsahom bielkovín sú po fermentácii často bielkovinovo negatívne
= žiadne straty pri čírení vín - Intenzívna a selektívna adsorpcia bielkovín = odrody s vysokým obsahom bielkovín (Veltlín, Tramín) majú výrazne nižší obsah
bielkovín = menej čírenia vín bentonitom - Účinne odstraňuje zvyšky (rezíduá) postrekov ktoré by inhibovali kvasinky
- Čiastočky bentonitu v kvasiacom mušte = vnútorná povrchová štruktúra muštu = rovnomerný únik CO2 počas kvasenia a to sa
prejaví optimalizovaným priebehom fermentácie - Čiastočky bentonitu v kvasiacom mušte = vnútorná povrchová štruktúra muštu = viazanie výživy pre kvasinky a táto výživa je
tak pre kvasinky rovnomerne dostupná počas celej fázy kvasenia = lepší priebeh kvasenia - Čiastočky bentonitu v kvasiacom mušte = vnútorná povrchová štruktúra muštu = pre kvasinky ktoré sa tak nachádzajú
rovnomerne v celom objeme nádoby = lepší priebeh kvasenia - Menej peny na povrch kvasiaceho muštu = menší únik bohatých aromatických látok
- Menej peny na povrch kvasiaceho muštu = lepšie využitie objemu kvasnej nádoby
- Chcete robiť batonáž/Sur lie po dokvasení? Žiadny problém. FermoBent PORE-TEC po dokvasení urobí na dne nádoby kompaktný kal nad ktorým budú usadené kvasinky. Tie stiahnete s mladým vínom a môžete robiť batonáž/Sur lie.
Dávkovanie:
Účel použitia | Dávka: g/hl |
Odrody hrozna a ročníky so stredným obsahom bielkovín | 50 - 150 |
Odrody hrozna s vysokým obsahom bielkovín, veľmi teplé ročníky a pri vysokom pH | 200 – 300 |
Aplikácia:
FermoBent PORE-TEC sa pred použitím rozpustí v 5 násobnom množstve vody a nechá sa 4 až 6 hodín napučať. Pred aplikáciou skontrolujte vôňu pripravenej suspenzie. Do ošetrovaného nápoja sa pridáva za stáleho miešania. Odporúčané je FermoBent PORE-TEC pridávať do fermentačnej nádoby pred kvasinkami a výživou. Celý obsah dokonale premiešať v celej nádobe.
Náš tip: Aplikujte FermoBent PORE-TEC v druhý až tretí deň kvasenia. FermoBent PORE-TEC sa pred použitím rozpustí v 5 násobnom množstve vody a nechá sa 4 až 6 hodín napučať. Potom suspenziu opatrne vlejte do kvasnej nádoby a o premiešanie sa postará kvasný proces.
Upozornenie: Ak aplikujete do kvasiaceho muštu FermoBent PORE-TEC, nepoužívajte v tejto fáze Trenolin® Bouquet PLUS, pretože by FermoBent PORE-TEC tento enzým inaktivoval. Aplikujte Trenolin® Bouquet PLUS potom až po stáčke mladého vína.