Fructozym® P je tekutá, vysoko koncentrovaná pektináza na rýchlu degradáciu pektínu v ovocných rmutoch a šťavách.
- Rýchla degradácia pektínu v rmutoch z farebného ovocia a uvoľnenie cenných ovocných látok
- Lepšia čerpateľnosť rmutu a šťavy/muštu
- Úplné odbúranie pektínu v ovocných šťavách ako predpoklad pre lepšie čírenie a filtráciu
- Stekutenie ovocia = kvasinky sa ľahšie dostanú k cukrom = lepšie kvasenie a výťažnosť alkoholu
- Vyššia výťažnosť farbív z ovocia
- Väčšia intenzita aromatických látok
NÁŠ TIP: Ideálny enzým pre výrobu ovocných vín ako sú napríklad ríbezľové či višňové víno kde je požadovaná vyššia intenzita farby.
Dávkovanie a aplikácia:
Požadovaná dávka enzýmu závisí od suroviny, stupňa vyzretia suroviny, teploty a času pôsobenia. Hodnoty dávkovania sa vzťahujú na teplotu 45 - 55 °C za 1 – 2 hodiny pôsobenia.
| mL/ 100 kg rmutu | mL/ 100 L šťavy |
Jablká (10 ‐ 15 °Bx) | - | 0,5 – 1,5 |
Jablká (20 ‐ 25 °Bx) | - | 1,5 – 5 |
Čierne ríbezle | 5 – 20 | 2 – 8 |
Iné bobuľové ovocie | 3 – 12 | 1,5 – 6 |
Kôstkové ovocie | 2 - 8 | 1 - 4 |
Potrebnú dávku Fructozym® P zrieďte v studenej vode v 20-50 násobnom riedení. Potom je ideálne takto pripravený roztok pridávať priamo do mlynčeka/drviča, alebo do prúdu rmutu v čerpadle. Ak nemáte takúto možnosť, zabezpečte dôkladne rozmiešanie roztoku priamo v nádobe s rmutom, alebo šťavou.