LittoFresh® Bright je prírodná alternatíva k PVPP, je založený na rastlinných proteínoch, kvasinkovom proteínovom extrakte a silikátoch. Je vhodný na čírenie muštu a vína.
Hlavné výhody a účely použitia LittoFresh® Bright:
- Pôsobí preventívne proti oxidácii a horkosti v bielom a ružovom mušte
- Odstraňuje oxidovateľné fenolové zložky a výrazne zachováva sviežosť vín
- Udržiava aromatickú sviežosť
- Nežiaduce tóny z nezrelého hrozna ako je horkosť, alebo zelené tóny, sú odstránené
- Znižuje obsah monomérnych flavonolov, zodpovedných za trpkosť a horkosť
- Šetrný, rešpektujúci prirodzenú štruktúru muštu a vína
- Účinkuje aj na jemné nečisté tóny spôsobené mikroorganizmami
- Vyrobený z organicky vyrobených a biologicky rozložiteľných surovín
- Môže byť použitý pre vegánske, organické a NOP vína
- Bez alergénov
- Môže byť použitý pri cross flow filtrácii
Dávkovanie:
Účel použitia | Dávka (g/hl) |
Ošetrenie zdravých bielych/ružových muštov pri odkalovaní | 20 – 80 g/hl |
Ošetrenie bielych/ružových muštov z poškodeného alebo nedozretého hrozna pri odkalovaní | 60 – 80 g/hl |
Čírenie vína | 10 - 60 g/hl |
Aplikácia mušty:
Rozmiešajte LittoFresh® Bright v 10-násobnom množstve vlažnej vody aby ostala suspenzia bez hrudiek. Pokiaľ je to možné, nechajte prípravok pár minút napučať. Dôležité je LittoFresh® Bright dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom). Pred kvasením je potrebné oddeliť kal s LittoFresh® Bright stočením, alebo filtráciou. Ak sa mušt dostatočne nevyčíril po 6 hodinách, je možné počkať aj dlhšie. Neodporúčame dlhšiu dobu sedimentácia viac ako 48 hodín. Po tomto čase treba mušt určite stočiť, aj keď nie je dokonale vyčírený.
Kombinácia s inými prípravkami:
LittoFresh® Bright sa zvyčajne používa v kombinácii so Seporit® PORE-TEC. Alebo s CarboTec GE či Granucol® GE pri poškodenom hrozne/ovocí.
Zdravé hrozno/ovocie:
V mušte dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) LittoFresh® Bright, počkať cca 20 - 30 minút a následne dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) vopred napučaný Seporit PORE-TEC.
Poškodené hrozno/ovocie:
V mušte dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) CarboTec GE, počkať cca 20 - 30 minút a následne dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) LittoFresh® Bright. Ak sa aplikuje muštový bentonit Seporit® PORE-TEC, ten aplikuje ako posledný a tiež je ho potrebné dôkladne rozmiešať (aspoň 5 - 10 minút čerpadlom či miešadlom).
Pred kvasením je potrebné oddeliť vytvorený kal stočením. Ak sa mušt dostatočne nevyčíril po 6 hodinách, je možné počkať aj dlhšie. Neodporúčame dlhšiu dobu sedimentácia viac ako 48 hodín. Po tomto čase treba mušt určite stočiť, aj keď nie je dokonale vyčírený.
Aplikácia vína:
Rozmiešajte LittoFresh® Bright v 10-násobnom množstve vlažnej vody aby ostala suspenzia bez hrudiek. Pokiaľ je to možné, nechajte prípravok pár minút napučať. Potom dôkladne premiešajte v celom objeme vína. Ošetrované víno by malo mať aspoň 12 °C a viac. Pokiaľ sa LittoFresh® Bright používa samostatne, prípadne s iným prípravkom vo víne (iný prípravok ako bentonit), oddelenie vína od kalov sa potom musí vykonať do 2 - 4 dní.
Pokiaľ sa LittoFresh® Bright používa spolu s bentonitom – tzv. Vo víne dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) LittoFresh® Bright, počkať cca 20 - 30 minút a následne dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) vopred napučaný NaCalit® PORE-TEC. Dvoj kombinácia, oddelenie vína od kalov sa potom musí vykonať do 7 až 14 dní.