LittoFresh® Most je práškový prípravok na preventívne ošetrenie muštov. LittoFresh® Most obsahuje rastlinné proteíny, celulózu, PVPP a kremičitany. Ľahko tvorí suspenziu a distribúcia v mušte je jednoduchá.
Hlavné výhody a účely použitia LittoFresh® Most:
- Ľahko sa rozptyľuje a môže sa pre úsporu času aplikovať aj priamo do muštu/rmutu bez rozpúšťania
- Odstraňuje prebytočné a pre víno negatívne účinkujúce triesloviny, polyfenoly, katechíny a iné horké látky
- Odstránením týchto látok sa zároveň predchádza oxidácii a predčasnému starnutiu vín
- Cielená a selektívna adsorpcia nežiadúcich horkých látok bez odstránenia cenných zložiek muštu/rmutu
- Veľmi šetrný k ošetrovanému muštu/rmutu
- Neobsahuje kazeín a preto nie je potrebné jeho označenie ako alergénny prípravok
- Odstránenie prebytočných rušivých látok zaručuje získanie čistých vín
- Taktiež sa tým vyhnete neskoršiemu náročnému odstraňovaniu rušivých horkých látok v hotových vínach
Dávkovanie:
Dávka (g/hl) | |
Ošetrenie zdravých bielych/ružových muštov pri odkalovaní | 30 – 40 g/hl muštu |
Ošetrenie bielych/ružových muštov z poškodeného alebo nedozretého hrozna pri odkalovaní | 50 – 80 g/hl muštu |
Maximálne povolená dávka | 250 g/hl muštu |
Aplikácia:
Najlepší účinok a distribúciu dosiahnete, ak budete aplikovať LittoFresh® Most vo forme suspenzie do muštu/šťavy pri statickom odkalovaní. LittoFresh® Most rozpustite v 5 - 10 násobnom množstve vlažnej vody aby ostala suspenzia bez hrudiek. Ak to situácia dovoľuje, nechajte LittoFresh® Most 10-15 minút napučať. Dôležité je LittoFresh® Most dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom). Pred kvasením je potrebné oddeliť kal s LittoFresh® Most stočením, alebo filtráciou. Ak sa mušt dostatočne nevyčíril po 6 hodinách, je možné počkať aj dlhšie. Neodporúčame dlhšiu dobu sedimentácia viac ako 48 hodín. Po tomto čase treba mušt určite stočiť, aj keď nie je dokonale vyčírený.
Kombinácia s inými prípravkami:
LittoFresh® Most sa zvyčajne používa v kombinácii so Seporit® PORE-TEC. Alebo s CarboTec GE či Granucol® GE pri poškodenom hrozne/ovocí.
Zdravé hrozno/ovocie:
V mušte dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) LittoFresh® Most, počkať cca 20 - 30 minút a následne dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) vopred napučaný Seporit PORE-TEC.
Poškodené hrozno/ovocie:
V mušte dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) CarboTec GE, počkať cca 20 - 30 minút a následne dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) LittoFresh® Most. Ak sa aplikuje muštový bentonit Seporit® PORE-TEC, ten aplikuje ako posledný a tiež je ho potrebné dôkladne rozmiešať (aspoň 5 - 10 minút čerpadlom či miešadlom).
Pred kvasením je potrebné oddeliť vytvorený kal stočením. Ak sa mušt dostatočne nevyčíril po 6 hodinách, je možné počkať aj dlhšie. Neodporúčame dlhšiu dobu sedimentácia viac ako 48 hodín. Po tomto čase treba mušt určite stočiť, aj keď nie je dokonale vyčírený.