LittoFresh® Origin je rastlinný proteín so špecifickými vlastnosťami, ktoré zabezpečujú výbornú flokuláciu a vločkovatenie v ošetrovanom nápoji a zvýšenou reaktivitou na fenolové zložky. V bielom, alebo ružovom mušte, LittoFresh® Origin adsorbuje oxidačné fenolické zložky (odtiene hnedej farby) a zabraňuje strate chuti. V praxi má rovnakú účinnosť ako prípravky obsahujúce kazeín.
Hlavné výhody a účely použitia LittoFresh® Origin:
- Adsorbuje oxidačné fenolické zložky (odtiene hnedej farby) a zabraňuje strate arómy
- V červenom víne LittoFresh® Origin jemne zjemňuje a harmonizuje štruktúru vína
- V bielom víne, LittoFresh® Origin zdokonaľuje arómu a znižuje obsah zelených nezrelých tónov
- Jeho vysoká čistota dáva najvyššiu organoleptickú neutralitu voči muštom a vínam
- Neobsahuje žiadne alergénne látky a je povolený na použitie v certifikovanom ekologickom víne
Dávkovanie:
Účel použitia | Dávka (g/hl) |
Ošetrenie bielych/ružových muštov pri odkalovaní | 20 – 50 g/hl |
Flotácia bielych/ružových muštov | 10 – 20 g/hl |
Čírenie bieleho/ružového vína | 5 - 10 g/hl |
Čírenie červeného vína | 10 – 20 g/hl |
Aplikácia:
Rozmiešajte LittoFresh® Origin v 10-násobnom množstve vody (vlažnej) aby ostala suspenzia bez hrudiek. 6-hodinová doba napučiavania zlepšuje flokulačné vlastnosti v ošetrovanom nápoji. Potom pridajte do ošetrovaného nápoja a dôkladne premiešajte. Aplikácia je možná aj s pomocou dávkovacieho čerpadla (flotácia). Pri aplikácii v mušte sa LittoFresh® Origin sa zvyčajne používa v kombinácii so Seporit® PORE-TEC alebo CarboTec GE. Prípravok odstránite stočením čistého muštu spolu s kalmi. Ak sa mušt dostatočne nevyčíril po 6 hodinách, je možné počkať aj dlhšie. Neodporúčame dlhšiu dobu sedimentácia viac ako 48 hodín. Po tomto čase treba mušt určite stočiť, aj keď nie je dokonale vyčírený.
Aplikácia vína:
Rozmiešajte LittoFresh® Origin v 10-násobnom množstve vlažnej vody aby ostala suspenzia bez hrudiek. Pokiaľ je to možné, nechajte prípravok pár minút napučať. Potom dôkladne premiešajte v celom objeme vína. Ošetrované víno by malo mať aspoň 12 °C a viac. Pokiaľ sa LittoFresh® Bright používa samostatne, prípadne s iným prípravkom vo víne (iný prípravok ako bentonit), oddelenie vína od kalov sa potom musí vykonať do 2 - 4 dní.
Pokiaľ sa LittoFresh® Origin používa spolu s bentonitom – tzv. Vo víne dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) LittoFresh® Origin, počkať cca 20 - 30 minút a následne dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) vopred napučaný NaCalit® PORE-TEC. Dvoj kombinácia, oddelenie vína od kalov sa potom musí vykonať do 7 až 14 dní.