MaloStar® Terra iniciuje biologickú degradáciu kyselín (jablčno-mliečna fermentácia) a tento kmeň baktérii je zvlášť vhodný pre červené vína. MaloStar Terra podporuje prirodzené odrodové arómy a ovocnosť vín.
Hlavné vlastnosti MaloStar® Terra:
- Zdôrazňuje prirodzené arómy vín
- Ideálny kmeň na súbežnú alkoholovú a JMF fermentáciu
- Nízka tvorba prchavých kyselín
- Nízka tvorba diacetylu a etyl laktátu
- Extrémne nízka tvorba histamínu
- Vína po ukončení jablčno-mliečnej fermentácie majú zvýšenú mikrobiologickú stabilitu (spontánna JMF).
- Vína po ukončení jablčno-mliečnej fermentácie majú nižšie nároky na SO2
Aplikácia a dávkovanie:
Podmienky v rmute, alebo víne: | Voľná SO2 vo víne/rmute: max 15 mg/l. Ideálne žiadna SO2. Celková SO2 : maximálne 50-60 mg/l |
Optimálne pH: 3,3 a viac | |
Teplota vína > 18 °C | |
Tolerancia na alkohol: maximálne do 15 % | |
Príprava: | 1. Je možné baktérie nasypať priamo zo sáčku do rmutu/vína. 2. Odporúčame však rozpustiť v 0,5 l nechlórovej vody bez CO2 s teplotou 20 °C. Premiešajte po 15 minútach a jemne vmiešajte do rmutu/vína. |
Doba aplikácie: | Odporúčané: do rmutu počas alkoholovej fermentácie. Využije sa teplo z fermentácie a nízke hladiny alkoholu ako inhibítora JMF. Aplikuje 24 – 48 hodín po zakvasení kvasinkami. Alebo: |
Mladé víno po dokvasení a vylisovaní. | |
Výživa: | Pre úspešnú JMF odporúčame výživu pre baktérie: MaloStar® Nutri v dávke 20 g/hl. |
Priebeh JMF: | Sledujte jemné šumenie na povrchu vína. Typická je jemná aróma po kvasenej kapuste či vajíčkach. |
Upozornenie: | Počas prebiehajúcej JMF nesmiete aplikovať síru! Prvé zasírenie až keď zmiznú príznaky prebiehajúcej JMF. |
Upozornenie: | Príliš vysoký obsah CO2 vo víne môže brzdiť jablčno-mliečnu fermentáciu. V tom prípade je vhodne CO2 odstrániť premiešaním vína. |
Koniec JMF: | Ak je obsah kyseliny jablčnej 0 g/l. Obsah kyseliny mliečnej si môžete dať zmerať v našom laboratóriu. |