MaloStar® Vitale SK11 je vysoko koncentrovaná lyofilizovaná štartovacia kultúra pre priame spustenie jablčno-mliečnej fermentácie v červenom, alebo bielom víne. Tento kmeň bol starostlivo vybraný a izolovaný zo spontánnych fermentačných kmeňov Oenococcus oeni pochádzajúcich z medzinárodne známeho vinárskeho regiónu. MaloStar® Vitale SK11 ľahko toleruje nízke hodnoty pH a chladné teploty v pivniciach. Pri výbere tohto kmeňa sa zohľadnili najmä vysoké koncentrácie alkoholu vo vínach, typické pre posledné roky. Zaručuje jablčno-mliečnu fermentáciu bez tvorby histamínu a nízku tvorbu prchavých kyselín. Vitalita tohto kmeňa sa podporuje indukciou stresu aplikovanou počas výroby, takže MaloStar® Vitale SK11 je optimálne prispôsobený náročným podmienkam.
Hlavné vlastnosti MaloStar® Vitale SK11:
- Eliminuje neprimerane ostré množstvo kyselín a zlepšuje štruktúru vín. Vína sú komplexné, guľaté a harmonické.
- Vína po ukončení jablčno-mliečnej fermentácie majú zvýšenú mikrobiologickú stabilitu (spontánna JMF).
- Vína po ukončení jablčno-mliečnej fermentácie majú nižšie nároky na SO2.
- Elegantne dotvára charakter červeného vína. Tóny džemu, čerešní alebo zrelých paprík môžu byť veľmi podporené. U ťažkých červených vín podporujú jemné maslové tóny.
- Zdôrazňuje typické odrodové arómy bielych vín, najmä s tónmi sušeného ovocia a broskýň.
- Vysoká rýchlosť rozmnožovania, zvýšená vitalita a a tým spoľahlivá a rýchla degradácia kyseliny jablčnej.
- Bez tvorby histamínu a nízka tvorba prchavých kyselín.
- Kmeň je veľmi vhodný na spoločné očkovanie s kvasinkami počas alkoholovej fermentácie
Aplikácia a dávkovanie:
Podmienky v rmute, alebo víne: | Voľná SO2 vo víne/rmute: max 15 mg/l. Ideálne žiadna SO2. Celková SO2 : maximálne 50-60 mg/l |
Optimálne pH: 3,0 a viac | |
Teplota vína > 16 °C | |
Tolerancia na alkohol: maximálne do 15,5 % | |
Príprava: | 1. Je možné baktérie nasypať priamo zo sáčku do rmutu/vína. 2. Odporúčame však rozpustiť v 0,2 l nechlórovej vody bez CO2 s teplotou 20 °C. Premiešajte po 15 minútach a jemne vmiešajte do rmutu/vína. |
Doba aplikácie: | Odporúčané: do rmutu počas alkoholovej fermentácie. Využije sa teplo z fermentácie a nízke hladiny alkoholu ako inhibítora JMF. Aplikuje 24 – 48 hodín po zakvasení kvasinkami. Alebo: |
Mladé víno po dokvasení a vylisovaní. | |
Výživa: | Pre úspešnú JMF odporúčame výživu pre baktérie: MaloStar® Nutri v dávke 20 g/hl. |
Priebeh JMF: | Sledujte jemné šumenie na povrchu vína. Typická je jemná aróma po kvasenej kapuste či vajíčkach. |
Upozornenie: | Počas prebiehajúcej JMF nesmiete aplikovať síru! Prvé zasírenie až keď zmiznú príznaky prebiehajúcej JMF. |
Upozornenie: | Príliš vysoký obsah CO2 vo víne môže brzdiť jablčno-mliečnu fermentáciu. V tom prípade je vhodne CO2 odstrániť premiešaním vína. |
Koniec JMF: | Ak je obsah kyseliny jablčnej 0 g/l. Obsah kyseliny mliečnej si môžete dať zmerať v našom laboratóriu. |