MaloStar® Vitale SK11 50hl

Baktérie jablčno-mliečneho kvasenia pre červené a biele vína

Na sklade 2 ks
221,40 €
180,- € bez DPH
Značka: Erbsloh
EAN kód: 4032299410525
Obj. číslo: 433560

MaloStar® Vitale SK11 je vysoko koncentrovaná lyofilizovaná štartovacia kultúra pre priame spustenie jablčno-mliečnej fermentácie v červenom, alebo bielom víne. Tento kmeň bol starostlivo vybraný a izolovaný zo spontánnych fermentačných kmeňov Oenococcus oeni pochádzajúcich z medzinárodne známeho vinárskeho regiónu. MaloStar® Vitale SK11 ľahko toleruje nízke hodnoty pH a chladné teploty v pivniciach. Pri výbere tohto kmeňa sa zohľadnili najmä vysoké koncentrácie alkoholu vo vínach, typické pre posledné roky. Zaručuje jablčno-mliečnu fermentáciu bez tvorby histamínu a nízku tvorbu prchavých kyselín. Vitalita tohto kmeňa sa podporuje indukciou stresu aplikovanou počas výroby, takže MaloStar® Vitale SK11 je optimálne prispôsobený náročným podmienkam.

Hlavné vlastnosti MaloStar® Vitale SK11:

  • Eliminuje neprimerane ostré množstvo kyselín a zlepšuje štruktúru vín. Vína sú komplexné, guľaté a harmonické.
  • Vína po ukončení jablčno-mliečnej fermentácie majú zvýšenú mikrobiologickú stabilitu (spontánna JMF).
  • Vína po ukončení jablčno-mliečnej fermentácie majú nižšie nároky na SO2.
  • Elegantne dotvára charakter červeného vína. Tóny džemu, čerešní alebo zrelých paprík môžu byť veľmi podporené. U ťažkých červených vín podporujú jemné maslové tóny.
  • Zdôrazňuje typické odrodové arómy bielych vín, najmä s tónmi sušeného ovocia a broskýň.
  • Vysoká rýchlosť rozmnožovania, zvýšená vitalita a a tým spoľahlivá a rýchla degradácia kyseliny jablčnej.
  • Bez tvorby histamínu a nízka tvorba prchavých kyselín.
  • Kmeň je veľmi vhodný na spoločné očkovanie s kvasinkami počas alkoholovej fermentácie

Aplikácia a dávkovanie:

 Podmienky v rmute, alebo
 víne:
 Voľná SO2 vo víne/rmute: max 15 mg/l. Ideálne žiadna SO2. Celková SO2 : maximálne 50-60 mg/l
 Optimálne pH: 3,0 a viac
 Teplota vína > 16 °C
 Tolerancia na alkohol: maximálne do 15,5 %
 Príprava: 1. Je možné baktérie nasypať priamo zo sáčku do rmutu/vína.
 2. Odporúčame však rozpustiť v 1 l nechlórovej vody bez CO2 s teplotou 20 °C. Premiešajte po 15 minútach a jemne vmiešajte
 do rmutu/vína. 
 Doba aplikácie: Odporúčané: do rmutu počas alkoholovej fermentácie. Využije sa teplo z fermentácie a nízke hladiny alkoholu ako inhibítora JMF.
 Aplikuje 24 – 48 hodín po zakvasení kvasinkami. Alebo:
 Mladé víno po dokvasení a vylisovaní.
 Výživa:  Pre úspešnú JMF odporúčame výživu pre baktérie: MaloStar® Nutri v dávke 20 g/hl.
 Priebeh JMF: Sledujte jemné šumenie na povrchu vína. Typická je jemná aróma po kvasenej kapuste či vajíčkach. 
 Upozornenie:  Počas prebiehajúcej JMF nesmiete aplikovať síru! Prvé zasírenie až keď zmiznú príznaky prebiehajúcej JMF. 
 Upozornenie:  Príliš vysoký obsah CO2 vo víne môže brzdiť jablčno-mliečnu fermentáciu. V tom prípade je vhodne CO2 odstrániť premiešaním vína.
 Koniec JMF:  Ak je obsah kyseliny jablčnej 0 g/l. Obsah kyseliny mliečnej si môžete dať zmerať v našom laboratóriu. 

 

Súbory na stiahnutie: