MannoComplexe je manoproteín prémiovej kvality, ktorý pomáha zlepšiť stabilitu vín voči vypadávaniu vínneho kameňa (kryštalické zákaly) a bielkovín vo víne. Tento prípravok nahrádza batonáž (sur lies) u vín ktoré neboli ležané na kvasniciach a potrebuju zaguľatiť telo. Manoproteín sa vyrába enzymatickým autolyzačným procesom z kvasinkových bunkových stien Saccharomyces cerevisiae.
Ciele a výhody použitia:
- Zaguľatenie tela vína - nahradenie dlhého a komplikovaného ležania a miešania vína na kaloch
- Vína majú plnšie telo, "schované" ostré kyseliny, alkohol a triesloviny
- Plnosť vína je zvýšená bez ovplyvnenia charakteru vín
- Stabilizačný účinok na farbu červených vín
- Absolútna čistota prípravku = nezakalí už prefiltrované víno
Dávkovanie a aplikácia:
V závislosti na požadovanom účinku je dávkovanie 5 až 30 g/100 L.
Pre presné stanovenie optimálnej dávky sa odporúča test s rôznymi množstvami na konkrétnom víne. MannoComplexe rozpustite v 5 až 10 násobnom množstve vody a dôkladne premiešajte v celom objeme vína. Filtrácia nie je nutná. Aplikácia sa uskutočňuje ako konečná úprava vo filtrovanom víne najmenej 3 dni pred konečnou filtráciou pri fľašovaní.