MannoComplexe 100 g

Manoproteín najvyššej čistoty so stabilizačným účinkom

Na sklade 3 ks
55,78 €
45,35 € bez DPH
Značka: Erbsloh
EAN kód: 8586015785146
Obj. číslo: 463423574

Mannoproteíny sú zložité molekuly, ktoré sa prirodzene nachádzajú v bunkových stenách kvasiniek, najmä druhu Saccharomyces cerevisiae, ktorý sa bežne používa pri výrobe vína. Skladajú sa prevažne z polysacharidov (cukrových reťazcov) manózy (až 95 %) a menšieho podielu peptidov (krátkych reťazcov aminokyselín).  Čiže sú to prírodné zložky kvasinkových buniek, ktoré sa uvoľňujú do vína počas kvasenia a zrenia na jemných kaloch. Dodávajú vínu plnosť, komplexnosť a guľatosť, zlepšujú jeho chuť a stabilizujú ho proti kryštalickým zákalom, vypadávaniu farbív u červených vín a predčasnému starnutiu. Uvoľňovanie mannoproteínov sa podporuje miešaním vína na jemných kaloch, známe aj ako batonáž (Sur-lies). Nie všetky vína však môžu vyzrievať na kaloch a získať tak tieto látky. Môžu sa však získať šetrnou extrakciou z kvasinkových kalov a použiť vo forme enologických prípravkov do vín. ERBSLÖH Geisenheim ponúka mannoproteíny najvyššej kvality a čistoty.

MannoComplexe je manoproteín prémiovej kvality, ktorý pomáha zlepšiť stabilitu vín voči vypadávaniu vínneho kameňa (kryštalické zákaly) a bielkovín vo víne. Tento prípravok nahrádza batonáž (sur lies) u vín ktoré neboli ležané na kvasniciach a potrebuju zaguľatiť telo. Manoproteín sa vyrába enzymatickým autolyzačným procesom z kvasinkových bunkových stien Saccharomyces cerevisiae.

Ciele a výhody použitia:

  • Zaguľatenie tela vína - nahradenie dlhého a komplikovaného ležania a miešania vína na kaloch
  • Vína majú plnšie telo, "schované" ostré kyseliny, alkohol a triesloviny
  • Veľmi šetrná harmonizácia vína
  • Plnosť vína je zvýšená bez ovplyvnenia charakteru vín
  • Stabilizačný účinok na farbu červených vín
  • Zvýšený extrakt vína
  • Absolútna čistota prípravku = nezakalí už prefiltrované víno
  • Ideálny pre prémiové biele a červené vína

Dávkovanie a aplikácia:

V závislosti na požadovanom účinku je dávkovanie 5 až 30 g/100 L.
Pre presné stanovenie optimálnej dávky sa odporúča test s rôznymi množstvami na konkrétnom víne. MannoComplexe rozpustite v 5 až 10 násobnom množstve vody a dôkladne premiešajte v celom objeme vína. Filtrácia nie je nutná. Aplikácia sa uskutočňuje ako konečná úprava vo filtrovanom víne najmenej 3 dni pred konečnou filtráciou pri fľašovaní.
Po aplikácii mannoproteínov dochádza k jemnej straty intenzity vône. Netreba sa to báť. Vôňa sa počas pár dní navráti. 

Súbory na stiahnutie: