Mannoproteíny sú zložité molekuly, ktoré sa prirodzene nachádzajú v bunkových stenách kvasiniek, najmä druhu Saccharomyces cerevisiae, ktorý sa bežne používa pri výrobe vína. Skladajú sa prevažne z polysacharidov (cukrových reťazcov) manózy (až 95 %) a menšieho podielu peptidov (krátkych reťazcov aminokyselín). Čiže sú to prírodné zložky kvasinkových buniek, ktoré sa uvoľňujú do vína počas kvasenia a zrenia na jemných kaloch. Dodávajú vínu plnosť, komplexnosť a guľatosť, zlepšujú jeho chuť a stabilizujú ho proti kryštalickým zákalom, vypadávaniu farbív u červených vín a predčasnému starnutiu. Uvoľňovanie mannoproteínov sa podporuje miešaním vína na jemných kaloch, známe aj ako batonáž (Sur-lies). Nie všetky vína však môžu vyzrievať na kaloch a získať tak tieto látky. Môžu sa však získať šetrnou extrakciou z kvasinkových kalov a použiť vo forme enologických prípravkov do vín. ERBSLÖH Geisenheim ponúka mannoproteíny najvyššej kvality a čistoty.
MannoComplexe je manoproteín prémiovej kvality, ktorý pomáha zlepšiť stabilitu vín voči vypadávaniu vínneho kameňa (kryštalické zákaly) a bielkovín vo víne. Tento prípravok nahrádza batonáž (sur lies) u vín ktoré neboli ležané na kvasniciach a potrebuju zaguľatiť telo. Manoproteín sa vyrába enzymatickým autolyzačným procesom z kvasinkových bunkových stien Saccharomyces cerevisiae.
Ciele a výhody použitia:
- Zaguľatenie tela vína - nahradenie dlhého a komplikovaného ležania a miešania vína na kaloch
- Vína majú plnšie telo, "schované" ostré kyseliny, alkohol a triesloviny
- Veľmi šetrná harmonizácia vína
- Plnosť vína je zvýšená bez ovplyvnenia charakteru vín
- Stabilizačný účinok na farbu červených vín
- Zvýšený extrakt vína
- Absolútna čistota prípravku = nezakalí už prefiltrované víno
- Ideálny pre prémiové biele a červené vína
Dávkovanie a aplikácia:
V závislosti na požadovanom účinku je dávkovanie 5 až 30 g/100 L.
Pre presné stanovenie optimálnej dávky sa odporúča test s rôznymi množstvami na konkrétnom víne. MannoComplexe rozpustite v 5 až 10 násobnom množstve vody a dôkladne premiešajte v celom objeme vína. Filtrácia nie je nutná. Aplikácia sa uskutočňuje ako konečná úprava vo filtrovanom víne najmenej 3 dni pred konečnou filtráciou pri fľašovaní.
Po aplikácii mannoproteínov dochádza k jemnej straty intenzity vône. Netreba sa to báť. Vôňa sa počas pár dní navráti.