MannoRelease® je zložený zo špecifických bunkových stien kvasiniek v kombinácii s β-glukanázovým enzýmom. Glukanáza účinne uvoľňuje mannoproteíny z bunkovej steny kvasiniek do muštu/vína počas alkoholového kvasenia.
Pre získanie plnších vín s guľatším telom sa bežne robí po dokvasení a stočení miešanie na jemných kvasinkových kaloch (batonáž, Sur-lie) niekoľko týždňov či mesiacov. Toto je však veľmi zdĺhavé a vína pri tom strácajú ovocnosť, aromatiku a podliehajú oxidácii.
To sa dá urobiť už aj počas kvasenia pomocou MannoRelease®:
- Mannoproteíny zo špecifických bunkových stien kvasiniek sa priamo viažu na víno.
- β-glukanázový enzým účinne uvoľňuje mannoproteíny z odumretých kvasiniek z fermentácie ktorých je v kvasiacej nádobe veľké množstvo.
Ciele a výhody použitia MannoRelease®:
- Získať plnosť vín už počas kvasenia bez náročného miešania vín na kvasinkových kaloch.
- Zvýšenie pocitu plnosti, štruktúry.
- Zvýšená komplexnosť a intenzita aróm vín.
- Zníženie zvieravej chuti horkých látok.
- Zlepšenie stability vín voči bielkovinám a kryštalickým zákalom.
- Pozitívny vplyv na priebeh kvasenia.
- Rýchly Sur-Lies efekt pre vína ktoré majú byť skoro vo fľašiach.
Aplikácia a dávkovanie:
Vhodné pre: | Biele, ružové, červené vína a sekty. | |
Dávkovanie: | V závislosti od požadovaného účinku: 10 - 30 g /hl. | |
Aplikácia: | Ideálne hneď na začiatku kvasenia. Pred použitím rozpustite v 10-násobným množstvom vody/muštu. Pripravenú suspenziu aplikujte do ošetrovaného muštu na začiatku kvasenia. | |
Upozornenie: | Bentonity deaktivujú činnosť enzýmu. Nepoužívajte fermentačný bentonit FermoBent Pore-Tec spolu s MannoRelease® počas kvasenia. |