Erbslöh Mostgelatine CF je kombinovaný, tekutý prípravok zo želatíny, vyziny a PVPP. Používa sa na priame ošetrenie rmutu a muštu. Špecifické inovatívne zloženie Erbslöh Mostgelatine CF je bez kazeínu a preto nie je potrebné na vínach označovať alergény. Hlavnými zložkami Erbslöh Mostgelatine CF sú: 20 % kvapalná želatína rôznej molekulárnej štruktúry a veľkosti molekúl, vyzina a sieťovaný polyvinylpolypyrolidon (PVPP).
Hlavné výhody a účely použitia Mostgelatine CF:
- Oproti konkurenčným želatínam používaných pri odkaľovaní muštu ma Erbslöh Mostgelatine CF vybrané želatíny rôznej molekulárnej štruktúry so silným záporným elektrickým nábojom = zabezpečené vysoko efektívne odstránenie trieslovín, polyfenolov, katechínov a iných horkých látok
- Hlavne mušty získané z nešetrne spracovaného hrozna/ovocia, alebo hrozno/ovocie spracované dlho po zbere majú vysoký obsah trieslovín, polyfenolov, katechínov a iných horkých látok
- Odstránením týchto látok sa zároveň predchádza oxidácii a predčasnému starnutiu vín
- Odstránenie prebytočných rušivých látok zaručuje získanie čistých vín
- Taktiež sa tým vyhnete neskoršiemu náročnému odstraňovaniu rušivých horkých látok v hotových vínach
- Optimálny pomer PVPP odstraňuje širokú škálu horkých látok bez odstránenia cenných zložiek muštu/rmutu
- Podporuje prirodzené odkalovanie a tvorbu kompaktných kalov
- Kvapalná forma = bezproblémovú a jednoduchú aplikáciu aj počas náročného a namáhavého zberu
Dávkovanie:
Dávka (ml/hl) | |
Preventívne ošetrenie muštu/rmutu | 50 - 100 |
Silnejšie poškodenie hrozna, alebo nevyzreté hrozno | 100 – 200 |
Aplikácia:
Erbslöh Mostgelatine CF sa aplikuje buď do rmutu (pri mletí) alebo priamo do muštu. Erbslöh Mostgelatine CF sa aplikuje priamo bez rozpúšťania. Teplota ošetrovaného produktu by mala byť aspoň 15 °C. Podľa teploty resp. zaťaženia trieslovinami sa želatína usadí v priebehu 2-6 hodín. Najúčinnejšie je pridávať Erbslöh Mostgelatine CF do vylisovaného muštu/šťavy pri statickom odkalovaní. Dôležité je Mostgelatine CF dôkladne rozmiešať ( aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom). Pred kvasením je potrebné oddeliť kal s Erbslöh Mostgelatine CF stočením. Ak sa mušt dostatočne nevyčíril po 6 hodinách, je možné počkať aj dlhšie. Neodporúčame dlhšiu dobu sedimentácia viac ako 48 hodín. Po tomto čase treba mušt určite stočiť, aj keď nie je dokonale vyčírený.
Kombinácia s inými prípravkami:
Erbslöh Mostgelatine CF sa zvyčajne používa v kombinácii so Seporit® PORE-TEC. Alebo s CarboTec GE či Granucol® GE pri poškodenom hrozne/ovocí.
Zdravé hrozno/ovocie:
V mušte dôkladne rozmiešať ( aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) Mostgelatine CF, počkať cca 20 - 30 minút a následne dôkladne rozmiešať ( aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) vopred napučaný Seporit PORE-TEC.
Poškodené hrozno/ovocie:
V mušte dôkladne rozmiešať ( aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) CarboTec GE, počkať cca 20 - 30 minút a následne dôkladne rozmiešať ( aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) Mostgelatine CF. Ak sa aplikuje muštový bentonit Seporit® PORE-TEC, ten aplikuje ako posledný, a tiež je ho potrebné dôkladne rozmiešať ( aspoň 5 - 10 minút čerpadlom či miešadlom).
Pred kvasením je potrebné oddeliť vytvorený kal stočením. Ak sa mušt dostatočne nevyčíril po 6 hodinách, je možné počkať aj dlhšie. Neodporúčame dlhšiu dobu sedimentácia viac ako 48 hodín. Po tomto čase treba mušt určite stočiť, aj keď nie je dokonale vyčírený.
Upozornenie: Ak používate odkaľovací enzým napríklad Trenolin Klar, enzým sa musí aplikovať ako úplne prvý a musí pôsobiť cca 2-3 hodiny, než aplikujete CarboTec GE, alebo Seporit PORE-TEC.