Oenoferm® B52 je kvasinkový kmeň Saccharomyces cerevisiae var bayanus, ktorý bol vyselektovaný v Champagne z muštov Chardonnay vďaka svojim vynikajúcim fermentačným vlastnostiam a mimoriadnej odolnosti voči extrémnym fermentačným podmienkam.
Vyznačujú sa nasledovnými výnimočnými vlastnosťami:
- Pozoruhodná tolerancia na alkohol: do 18 % obj.
- Široké spektrum teplôt fermentácie: 8 - 35 °C.
- Malá tvorba peny počas fermentácie.
- Fruktofilné - ľahšie skvasovanie fruktózy.
- Kompletné dokvasenie cukrov.
- Veľmi nízka tvorba SO2, H2S a prchavých kyselín.
- Nízka tvorba vyšších alkoholov.
- Ideálne pre veľmi číre mušty, alebo mušty s vysokým obsahom SO2.
Aplikácia hrozno: | Kvasinky pre biele, ružové, červené a šumivé vína. Ideálne pre veľmi číre mušty, alebo mušty s vysokým obsahom SO2. |
Tvorený charakter vo vínach: | Zvýrazňuje odrodové vlastnosti odrôd hrozna a pomáha získať kvalitné vína typické pre ich terroir. |
Sekundárna fermentácia: | Kvasinkový kmeň je dokonale prispôsobený k sekundárnej fermentácii vo fľaši tradičnou metódou, alebo v tlakovom tanku. |
Ostatné aplikácie: | Fermentácia v ťažkých podmienkach, Zastavené kvasenie |
Dávka: | 20 g/hl pre kvasenie bielych a ružových muštov, červených rmutov 30 – 40 g/hl pre rozbehnutie zastavenej fermentácie 15 – 40 g/hl pre sekundárne kvasenie |
Odporúčaná teplota pri kvasení: | Podľa kvaseného produktu |
Nároky na výživu: | Nízke. |
Nároky na aktivátor: | Nie je potrebný. Rehydratácia s VitaDrive® ProArom zvýši obsah aromatických látok. |
Iné vlastnosti: | Tieto kvasinky je možné aplikovať bez rehydratácie (Direct Inoculation) priamym nasypaním do produktu. Vtedy: Teplota produktu: 14-16 °C Odporúčaná dávka: 30g/100L YAN > 150 mg/l. |
Na získanie optimálneho množstva životaschopných buniek kvasiniek odporúčame pridať 20 - 40 g Oenoferm® B 52 na 100 l muštu. Toto zabezpečuje rýchly nástup fermentácie a dominanciu nad voľne žijúcimi mikroorganizmami. V rehydratačnom postupe je zmysluplné použiť biologický kvasinkový aktivátor VitaDrive® v rovnakom množstve ako je množstvo kvasiniek s cieľom posilniť kvasinky v ranom štádiu ich života. V závislosti od výživovej situácie muštov a rmutov odporúčame použiť kvasinkové výživy z druhov Vitamon® alebo VitaFerm®.