Oenoferm® Freddo je kmeň kvasiniek Saccharomyces cerevisiae var. Bayanus tolerantný na nízke teploty. Tieto kvasinky sú vhodné pre výrobu vín ovocného a sviežeho charakteru. Vo vínach prevládajú odrodové arómy s citrusovými nuansami. I o rokmi osvedčenú kvasinku ak pre ťažšie podmienky fermentácie. Taktiež sa osvedčila aj pre ovocné vína, medoviny a ovocné kvasy na destiláty.
Odporúčané odrody: | Rizling rýnska a vlašský, Burgundské (Rulandské) biele, Chardonnay, Sauvignon, Tramín, Silván, Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Kerner, |
Tvorený charakter vo vínach: | Podporuje typickosť odrody Citrusové tóny (citrón, grapefruit), zelené jablko |
Dávka: | 20 - 40 g/hl muštu |
Odporúčaná teplota pri kvasení: | Je možná od 10 °C Odporúčaná teplota pri kvasení 13 - 17 °C |
Nároky na výživu: | Nízke |
Nároky na aktivátor: | Nie je vyslovene potrebný. Rehydratácia s VitaDrive® ProArom zvýši obsah aromatických látok. |
Tolerancia na alkohol: | Do 15 % |
Nástup kvasenia: | Rýchly |
Priebeh kvasenia: | Rýchle a rovnomerné |
Killer faktor: | Veľmi silný |
Iné vlastnosti: | Veľmi nízka produkcia SO2 a prchavých kyselín Stabilizácia kyselín (môže obmedzovať jablčno-mliečnu fermentáciu) Slabá tvorba peny Je možné použiť pri opätovnom rozbehnutí zastaveného kvasenia Možné použiť pri sekundárnom kvasení pri výrobe sektov |
Na získanie optimálneho množstva životaschopných buniek kvasiniek odporúčame pridať 20 - 40 g Oenoferm® Freddo na 100 l muštu. Toto zabezpečuje rýchly nástup fermentácie a dominanciu nad voľne žijúcimi mikroorganizmami. V rehydratačnom postupe je zmysluplné použiť biologický kvasinkový aktivátor VitaDrive® v rovnakom množstve ako je množstvo kvasiniek s cieľom posilniť kvasinky v ranom štádiu ich života. V závislosti od výživovej situácie muštov a rmutov odporúčame použiť kvasinkové výživy z druhov Vitamon® alebo VitaFerm®.