Oenoferm® X-treme sú hybridné kvasinky bez genetickej modifikácie organizmov (GMO). Pozitívne vlastnosti dvoch rôznych kmeňov Saccharomyces cerevisiae boli spojené prostredníctvom fúzie protoplastov. Výhody tohto spojenia sa prejavili:
- V mimoriadne silnej fermentačnej sile kmeňa Bayanus aj pri nízkych teplotách
- Posilnenie individuálneho aromatického štýlu smerom k minerálnosti s veľmi dobre integrovanými ovocnými a korenistými zložkami.
Odporúčané odrody: | Veltlínske zelené, Silvánske zelené, Sauvignon, Rizlingy, Muškátové odrody, Burgundské (Rulandské) biele, Chardonnay, Muller-Thurgau |
Tvorený charakter vo vínach: | Typické odrodové arómy s výrazným buketom a posilnenou dochuťou |
Iné použitie týchto kvasiniek: | Sekty Fermentujúce produkty kde iné kvasinky mali problémy s kvasením: ovocné kvasy, ovocné vína, medovina a podobne |
Dávka: | 20 - 40 g/hl muštu |
Odporúčané teploty pri kvasení: | 10 - 17 °C |
Nároky na výživu: | Nízke |
Nároky na aktivátor: | Nie je potrebný. Rehydratácia s VitaDrive® ProArom zvýši obsah aromatických látok. |
Tolerancia na alkohol: | Do 17 % |
Nástup kvasenia: | Rýchly |
Priebeh kvasenia: | Rýchle a bezpečné |
Iné vlastnosti: | Možná fermentácia pri nízkych teplotách (chladnomilné) Veľmi nízka tvorba SO2 a H2S Stabilizácia kyselín Je možné použiť pri opätovnom rozbehnutí zastaveného kvasenia Možné priame očkovanie bez predchádzajúcej rehydratácie (priamo nasypať suché kvasinky do muštu/rmutu) |
Na získanie optimálneho množstva životaschopných buniek kvasiniek odporúčame pridať 20 - 40 g Oenoferm® X-treme na 100 l muštu. Toto zabezpečuje rýchly nástup fermentácie a dominanciu nad voľne žijúcimi mikroorganizmami. V rehydratačnom postupe je zmysluplné použiť biologický kvasinkový aktivátor VitaDrive® ProArom v rovnakom množstve ako je množstvo kvasiniek s cieľom posilniť kvasinky v ranom štádiu ich života. V závislosti od výživovej situácie muštov a rmutov odporúčame použiť kvasinkové výživy z druhov Vitamon® alebo VitaFerm®.