OenoPur® je práškový prípravok k preventívnemu ošetreniu muštu. Je zložený z vysoko čistej celulózy, PVPP, želatíny a minerálnych adsorbentov. OenoPur® dobre sedimentuje a tak vytvára dobré podmienky pre čo najlepšie oddelenie kalov.
Hlavné výhody a účely použitia OenoPur®:
- Ľahko sa rozptyľuje a môže sa pre úsporu času aplikovať priamo do muštu/rmutu bez rozpúšťania
- Odstraňuje prebytočné a pre víno negatívne účinkujúce triesloviny, polyfenoly, katechíny a iné horké látky
- Odstránením týchto látok sa zároveň predchádza oxidácii a predčasnému starnutiu vín
- Cielená a selektívna adsorpcia nežiadúcich horkých látok bez odstránenia cenných zložiek muštu/rmutu
- Veľmi šetrný k ošetrovanému muštu/rmutu
- Neobsahuje kazeín a preto nie je potrebné jeho označenie ako alergénny prípravok
- Odstránenie prebytočných rušivých látok zaručuje získanie čistých vín
- Taktiež sa tým vyhnete neskoršiemu náročnému odstraňovaniu rušivých horkých látok v hotových vínach
Dávkovanie:
Dávka (g/hl) | |
Ošetrenie zdravých bielych/ružových rmutov pri odkalovaní. Zlepšenie odkalovania. | 30 – 40 g/100 kg rmutu |
Ošetrenie bielych/ružových rmutov z mierne poškodeného, nedozretého, alebo hrozna poškodeného krúpami. Zlepšenie odkalovania | 40 – 100 g/100 kg rmutu |
Odkalovanie muštov. Odstránenie polyfenolov. | 40 - 60 g/hl muštu |
Aplikácia:
OenoPur® sa aplikuje buď do rmutu (pri mletí) alebo priamo do muštu. OenoPur® sa môže aplikovať priamo bez rozpúšťania.
Lepší účinok a distribúciu dosiahnete, ak budete aplikovať OenoPur vo forme suspenzie do muštu/šťavy pri statickom odkalovaní. OenoPur rozpustite v 5 - 10 násobnom množstve vlažnej vody aby ostala suspenzia bez hrudiek. Dôležité je OenoPur dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom). Pred kvasením je potrebné oddeliť kal s OenoPur stočením, alebo filtráciou. Ak sa mušt dostatočne nevyčíril po 6 hodinách, je možné počkať aj dlhšie. Neodporúčame dlhšiu dobu sedimentácia viac ako 48 hodín. Po tomto čase treba mušt určite stočiť, aj keď nie je dokonale vyčírený.
Kombinácia s inými prípravkami:
OenoPur® sa zvyčajne používa v kombinácii so Seporit® PORE-TEC. Alebo s CarboTec GE či Granucol® GE pri poškodenom hrozne/ovocí.
Zdravé hrozno/ovocie:
V mušte dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) OenoPur®, počkať cca 20 - 30 minút a následne dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) vopred napučaný Seporit PORE-TEC.
Poškodené hrozno/ovocie:
V mušte dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) CarboTec GE, počkať cca 20 - 30 minút a následne dôkladne rozmiešať (aspoň 5 minút čerpadlom či miešadlom) OenoPur®. Ak sa aplikuje muštový bentonit Seporit® PORE-TEC, ten aplikuje ako posledný a tiež je ho potrebné dôkladne rozmiešať (aspoň 5 - 10 minút čerpadlom či miešadlom).
Pred kvasením je potrebné oddeliť vytvorený kal stočením. Ak sa mušt dostatočne nevyčíril po 6 hodinách, je možné počkať aj dlhšie. Neodporúčame dlhšiu dobu sedimentácia viac ako 48 hodín. Po tomto čase treba mušt určite stočiť, aj keď nie je dokonale vyčírený.
Upozornenie: Ak používate odkaľovací enzým napríklad Trenolin Klar, enzým sa musí aplikovať ako úplne prvý a musí pôsobiť cca 2-3 hodiny, než aplikujete CarboTec GE, alebo Seporit PORE-TEC.