Trenolin® FastFlow DF je vysokoaktívny kvapalný enzým pre intenzívny rozklad pektínu v rmute a mušte a to aj pre odrody s vysokým obsahom pektínu a pre zlepšenie filtračného výkonu prostredníctvom degradácie rozvetvených zvyškových pektínov.
Hlavné výhody a účely použitia Trenolin® FastFlow DF:
- Pôsobí špeciálne na problematických rozvetvených oblastiach pektínov, čim urýchľuje účinok klasických pektináz.
- Rýchla, intenzívna degradácia pektínu v šupkách odrôd hrozna bohatých na pektín, ako Silvánske a Tramín. Výrazne zlepšený výkon lisovania.
- Veľmi dobrý účinok aj pri nízkych teplotách. Možnosť aplikácie pri teplote rmutu/muštu od 8 °C.
- Cielená degradácia bodov vetvenia v pektíne AG-II hydrolázou pre účinnejšiu hydrolýzu pektínu v mušte, čím sa rýchlo stráca kapacita väzby vody na pektín, a tým je rýchla redukcia viskozity a podpora čírenia muštu.
- Lepšie čírenie muštov v sedimentačných a flotačných procesoch redukciou neutrálnych frakcií pektínu. Lepší účinok ošetrujúcich prípravkov.
- Minimalizovanie molekulovej veľkosti zvyškových pektínov → zvýšenie rýchlosti filtrácie mladých vín.
- Bez depsidázovej aktivity - viac nižšie
- Neobsahuje žiadne konzervanty
- Kvapalná forma enzýmu = ľahké dávkovanie a aplikácia
- Kvapalná forma enzýmu = bezpečnejšia manipulácia pre užívateľa
Aplikácia a dávkovanie:
Rmut: (Biele muštové odrody bohaté na pektín) | 6 – 10 ml/100 kg (8 - 15 °C) | Doba pôsobenia: 2 – 4 hodiny |
Mušt: (Biele muštové odrody bohaté na pektín) | 6 – 10 ml/100 l (8 - 15 °C) | Doba pôsobenia: 2 – 4 hodiny |
Rmut: (Modré muštové odrody bohaté na pektín) | 4 – 8 ml/100 kg (do 25 °C) | Počas kvasenia rmutu |
Aplikácia: | Zrieďte zodpovedajúce množstvo enzýmu na daný objem s malým množstvom tekutiny a rovnomerne premiešajte v ošetrovanom produkte. | |
Upozornenie: | Bentonity deaktivujú činnosť enzýmu, preto by sa bentonit nemal používať počas pôsobenia enzýmu. Nepoužívajte muštové bentonity (napríklad Seporit® PORE-TEC) spolu s Trenolin® FastFlow DF. Alebo enzým aplikujte aspoň 2 - 3 hodiny pred Seporit PORE-TEC. |
Prečo je dôležitá čistota enzýmov Erbslöh bez depsidázovej aktivity pre Vaše vína?
Cinnamoylesteráza je štiepací ester, ktorý sa môže prirodzene vyskytnúť v enzýmových prípravkoch ako vedľajšia aktivita. Enzýmy Erbslöh sú bez depsidázovej aktivity (nemajú cinnamoyl-esterázovú aktivitu).
Ak sa Cinnamoylesteráza nachádza v enzýme podporuje:
- Rýchle starnutie vín
- Tvorbu prchavých fenolových látok zodpovedných za aromatickú odchýlku vo vínach
- Zápach vo vínach, ktorý je často opísaný ako "lekáreň"
- Cez reakčné produkty fenolových kyselín tvorba „bretty“ zápachov (mäso, kožené zápachy, mokrý pes)