Trenolin® Frio DF je tekutý vysokoaktívny špeciálny enzým pre intenzívny rozklad pektínu v rmute a mušte v priebehu studenej macerácie a pre čírenie pri nízkych teplotách od 5 °C.
Hlavné výhody a účely použitia Trenolin® Frio DF:
- Má vysoký stupeň konverzie, a to aj pri extrémne nízkych teplotách, tým sa zabezpečuje lepšia lisovateľnosť z rmutu.
- Podporuje čírenie muštov počas ošetrovania muštu.
- Rýchla, účinná hydrolýza pektínu v bielom a červenom rmute pri studenej macerácii od 5 ° C.
- Podpora uvoľnenia aromatických prekurzorov počas studenej macerácie bieleho hroznového rmutu.
- Podpora uvoľnenia farbív počas studenej macerácie modrých odrôd (napr. karbo macerácie).
- Rýchlejšie odkalovanie muštov.
- Bez depsidázovej aktivity - viac nižšie
- Neobsahuje žiadne konzervanty
- Kvapalná forma enzýmu = ľahké dávkovanie a aplikácia
- Kvapalná forma enzýmu = bezpečnejšia manipulácia pre užívateľa
Aplikácia a dávkovanie:
Zlepšenie výlisnosti, hydrolýza pektínu v rmute | Zrýchlenie čírenia muštu, hydrolýza pektínu v mušte | ||||
Teplota | Dávka | Doba pôsobenia | Teplota | Dávka | Doba pôsobenia |
10 ° C | 2 – 4 ml/100 kg | 1 – 2 hodiny | 10 ° C | 1 – 3 ml/100 l | 2 hodiny |
8 ° C | 3 – 6 ml/100 kg | 2 – 3 hodiny | 8 ° C | 3 – 5 ml/100 l | 3 hodiny |
5 ° C | 5 – 10 ml/100 kg | 4 – 6 hodiny | 5 ° C | 5 – 8 ml/100 l | 4 hodiny |
Rmut: | Zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, mušt) a vmiešajte do rmutu |
Mušt: | Zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, mušt) a premiešajte v mušte. Bentonity inhibujú enzýmy. Nepoužívajte muštové bentonity (napríklad Seporit® PORE-TEC) spolu s Trenolin® Frio DF. Alebo enzým aplikujte aspoň 2 - 3 hodiny pred Seporit PORE-TEC. |
Prečo je dôležitá čistota enzýmov Erbslöh bez depsidázovej aktivity pre Vaše vína?
Cinnamoylesteráza je štiepací ester, ktorý sa môže prirodzene vyskytnúť v enzýmových prípravkoch ako vedľajšia aktivita. Enzýmy Erbslöh sú bez depsidázovej aktivity (nemajú cinnamoyl-esterázovú aktivitu).
Ak sa Cinnamoylesteráza nachádza v enzýme podporuje:
- Rýchle starnutie vín
- Tvorbu prchavých fenolových látok zodpovedných za aromatickú odchýlku vo vínach
- Zápach vo vínach, ktorý je často opísaný ako "lekáreň"
- Cez reakčné produkty fenolových kyselín tvorba „bretty“ zápachov (mäso, kožené zápachy, mokrý pes)