Trenolin® Klar je tekutý, vysoko aktívny enzým, ktorý spôsobuje veľmi rýchlu hydrolýzu pektínu v mušte, a preto zabezpečuje vynikajúcu čistotu muštu vo všetkých nasledujúcich fázach spracovania. Ideálny na odkaľovanie muštov pri výrobe bielych a ružových vín
Hlavné výhody a účely použitia Trenolin® Klar:
- Vysoko aktívny enzým sa veľmi ľahko používa a sú potrebné len malé dávky
- Dobré vyčírenie muštov a súčasné zhutnenie kalu (vyššia výťažnosť čistého muštu)
- Výrazne zlepšuje odkaľovanie muštov z problematických odrôd
- Výrazne zlepšuje odkaľovanie muštov pri nešetrnom spracovaní hrozna
- Výrazne urýchlenie čírenia a sedimentácie muštov
- Účinok už od 5°C (studená jeseň, kryomacerácia) - štandardné odkaľovacie enzýmy sú významne aktívne až od 12 °C
- Účinkuje už pri hodnotách pH 3,0
- Jeho vysoká aktivita vedie k veľmi rýchlemu štiepeniu pektínu, čo tiež umožňuje minimalizovať oxidáciu a chrániť aromatické zložky
- Bez depsidázovej aktivity - viac nižšie
- Bez GMO a konzervačných látok
- Kvapalná forma enzýmu = ľahké dávkovanie a aplikácia
- Kvapalná forma enzýmu = bezpečnejšia manipulácia pre užívateľa
Aplikácia a dávkovanie:
Teplota muštu: | Dávka: | Doba pôsobenia: |
13 – 18 °C | 1 – 3 ml/hl | 1 – 3 hodiny |
5 – 12 °C | 2 – 5 ml/hl | 4 – 8 hodín |
Mušt z poškodeného hrozna | 4 – 10 ml/hl | Menej ako 1 hodinu |
Aplikácia: | Potrebnú dávku enzýmu (podľa teploty muštu a jeho objemu) rozpustite v malom množstve vody/muštu. Ideálne je tento roztok postupne pridávať do muštovej vane lisu. Ak to proces výroby neumožňuje aplikujte roztok do nádoby s muštom. Po vylisovaní celého objemu muštu, nádobu premiešajte. | |
Upozornenie: | Bentonity inhibujú enzýmy. Nepoužívajte muštové bentonity (napríklad Seporit® PORE-TEC) spolu s Trenolin® Klar. Alebo aplikujte enzým dostatočný čas (podľa teploty muštu a dávky) pred Seporit PORE-TEC. |
Prečo je dôležitá čistota enzýmov Erbslöh bez depsidázovej aktivity pre Vaše vína?
Cinnamoylesteráza je štiepací ester, ktorý sa môže prirodzene vyskytnúť v enzýmových prípravkoch ako vedľajšia aktivita. Enzýmy Erbslöh sú bez depsidázovej aktivity (nemajú cinnamoyl-esterázovú aktivitu).
Prítomnosť Cinnamoylesterázy podporuje:
- Rýchle starnutie vín
- Tvorbu prchavých fenolových látok zodpovedných za aromatickú odchýlku vo vínach
- Zápach vo vínach, ktorý je často opísaný ako "lekáreň"
- Cez reakčné produkty fenolových kyselín tvorba „bretty“ zápachov (mäso, kožené zápachy, mokrý pes)