Trenolin® Mash DF je unikátny kvapalný enzýmový komplex určený k „macerácií“ a zlepšeniu výlisnosti u bielych odrôd hrozna. „MashZeration“, enzymaticky urýchlená macerácia (nakvášanie) pomletého hrozna, skracuje čas státia rmutu, zvyšuje typické odrodové vlastnosti, lepší odtok muštu (výlisnosť) a mikrobiologickú nestabilitu.
Hlavné výhody a účely použitia Trenolin® Mash DF:
- Zvyšuje typické odrodové vlastnosti.
- „MashZeration“ skracuje čas ktorý je potrebný pri štandardnej macerácií (nakvášaní) rmutov.
- Intenzifikácia arómy prostredníctvom sprievodnej aktivity ß-glukozidázy.
- Šetrné odšťavovanie rmutu vďaka zvýšenému odtoku muštu.
- Lepšie odkaľovanie muštov
- Skrátený čas macerácie = zníženie možných negatívnych mikrobiálnych vplyvov.
- Zníženie potrebných lisovacích tlakov = nižší polyfenolový vstup (menej horkých látok).
- Veľmi dobré rozštiepenie koloidných makromolekúl.
- Zníženie množstva koloidov spôsobujúcich zákal.
- Lepšia následná filtrácia vín.
- Bez depsidázovej aktivity - viac nižšie
- Kvapalná forma enzýmu = ľahké dávkovanie a aplikácia
- Kvapalná forma enzýmu = bezpečnejšia manipulácia pre užívateľa
Aplikácia a dávkovanie:
Rmut - Biele muštové odrody | 1 – 4 ml/100 kg (15 - 17 °C) | Doba pôsobenia: 2 – 6 hodín |
Upozornenie: | Účinnosť závisí od množstva produktu, teploty a reakčnej doby. Teplota použitia by mala byť vyššia ako 12°C, silnejší účinok je pri teplote 15°C a viac. Čím vyššia je teplota, tým účinnejší je enzým. Prirodzená horná hranica enzýmu je 55 °C. | |
Aplikácia: | Zrieďte zodpovedajúce množstvo enzýmu na daný objem s malým množstvom tekutiny a rovnomerne premiešajte v ošetrovanom produkte v maceračnej nádobe. Tip: postupne dávkujte do pomletého rmutu do rmutového čerpadla do lisu a tam macerujte. | |
Upozornenie: | Bentonity deaktivujú činnosť enzýmu, preto by sa bentonit nemal používať počas pôsobenia enzýmu. Nepoužívajte muštové bentonity ( Seporit® PORE-TEC) spolu s Trenolin® Mash DF. Alebo enzým aplikujte aspoň 2 - 3 hodiny pred Seporit PORE-TEC. |
Prečo je dôležitá čistota enzýmov Erbslöh bez depsidázovej aktivity pre Vaše vína?
Cinnamoylesteráza je štiepací ester, ktorý sa môže prirodzene vyskytnúť v enzýmových prípravkoch ako vedľajšia aktivita. Enzýmy Erbslöh sú bez depsidázovej aktivity (nemajú cinnamoyl-esterázovú aktivitu).
Ak sa Cinnamoylesteráza nachádza v enzýme podporuje:
- Rýchle starnutie vín
- Tvorbu prchavých fenolových látok zodpovedných za aromatickú odchýlku vo vínach
- Zápach vo vínach, ktorý je často opísaný ako "lekáreň"
- Cez reakčné produkty fenolových kyselín tvorba „bretty“ zápachov (mäso, kožené zápachy, mokrý pes)
-