Trenolin® Rosé DF je kvapalný enzýmový prípravok na ošetrenie rmutu pri výrobe ružových vín a vín typu Blanc de Noir a Blanc de Gris. Trenolin® Rosé DF je pektináza s veľmi nízkymi maceračnými vlastnosťami a tak je možné ovplyvniť extrakciu farbív do muštov. Trenolin® Rosé DF je ideálny ak sú vysoké teploty počas zberu, hrozno s vysokým obsahom antokyanínov (farbív) a vysokým pH muštu. Vďaka rýchlemu zmenšeniu viskozity postačuje krátkodobý kontakt s rmutom na maximalizáciu výťažnosti pri lisovaní.
Hlavné výhody a účely použitia Trenolin® Rosé DF:
- Ak treba dobrú výlisnosť muštu pri výrobe ružových vín, ale aby farba nebola ako pri "slabom" červenom víne
- Výťažok aromatických látok z hrozna pri výrobe ružových vín bez uvoľňovania farbív
- Nižšia extrakcia polyfenolov - horkých a oxidovateľných látok
- Pri lisovaní bielych odrôd ktoré uvoľňujú farbivá a vína majú tmavú farbu: Tramín, Burgundské sivé (Pinot Gris) a podobne
- Pri výrobe Blanc de Noir (biele z modrého, Klaret)
- Pri ročníkoch s intenzívnym slnkom (úpal hrozna) = znížiť extrakciu polyfenolov
- Pri výrobe ľahších bielych vín
- Bez depsidázovej aktivity - viac nižšie
- Kvapalná forma enzýmu = ľahké dávkovanie a aplikácia
- Kvapalná forma enzýmu = bezpečnejšia manipulácia pre užívateľa
Aplikácia a dávkovanie:
Rmut: | 2 – 3 ml/100 kg (15 - 17 °C) | |
Upozornenie: | Účinnosť závisí od množstva produktu, teploty a reakčnej doby. Teplota použitia by mala byť vyššia ako 12°C, silnejší účinok je pri teplote 15°C a viac. Čím vyššia je teplota, tým účinnejší je enzým. Prirodzená horná hranica enzýmu je 55 °C. | |
Aplikácia: | Zrieďte zodpovedajúce množstvo enzýmu na daný objem s malým množstvom tekutiny. Postupne dávkujte do pomletého rmutu do rmutového čerpadla pri plnení lisu. | |
Upozornenie: | Bentonity deaktivujú činnosť enzýmu, preto by sa bentonit nemal používať počas pôsobenia enzýmu. Nepoužívajte muštové bentonity ( Seporit® PORE-TEC) spolu s Trenolin® Rosé DF. Alebo enzým aplikujte aspoň 2 - 3 hodiny pred Seporit PORE-TEC. |
Prečo je dôležitá čistota enzýmov Erbslöh bez depsidázovej aktivity pre Vaše vína?
Cinnamoylesteráza je štiepací ester, ktorý sa môže prirodzene vyskytnúť v enzýmových prípravkoch ako vedľajšia aktivita. Enzýmy Erbslöh sú bez depsidázovej aktivity (nemajú cinnamoyl-esterázovú aktivitu).
Ak sa Cinnamoylesteráza nachádza v enzýme podporuje:
- Rýchle starnutie vín
- Tvorbu prchavých fenolových látok zodpovedných za aromatickú odchýlku vo vínach
- Zápach vo vínach, ktorý je často opísaný ako "lekáreň"
- Cez reakčné produkty fenolových kyselín tvorba „bretty“ zápachov (mäso, kožené zápachy, mokrý pes)
-