Trenolin® SuperPLUS DF umožňuje skrátiť čas lisovania a spracovania muštu. Rýchle rozloženie komplexnej molekuly pektínu znižuje čas spracovania hrozna, pracovnú námahu a spotrebu elektrickej energie. Enzým sa používa do rmutu, muštu, mladého vína a do prírodne sladkých vín.
Hlavné výhody a účely použitia Trenolin® SuperPLUS DF:
- Používa sa hlavne ako enzým na pomleté hrozno (rmut) pri lisovaní bielych odrôd hrozna
- Lepšia výlisnosť. Získanie viac muštu pri lisovaní hrozna.
- Lepší odtok muštu.
- Zníženie potrebných lisovacích tlakov = nižší polyfenolový vstup (menej horkých látok).
- Skrátený čas lisovania.
- Lepšie odkalovanie muštov. Skrátenie času odkalovania a čistejší mušt.
- Zlepšenie čírenia a filtrovateľnosti vín.
- Vhodný aj na výrobu ružových a ľahkých červených vín.
- Bez depsidázovej aktivity - viac nižšie.
- Bez GMO a bez samo klonovania.
- Bez konzervačných látok.
- Kvapalná forma enzýmu = ľahké dávkovanie a aplikácia
- Kvapalná forma enzýmu = bezpečnejšia manipulácia pre užívateľa
Aplikácia a dávkovanie:
Hrozno: | cca. 5 - 10 ml/100 kg | Mladé víno: | cca. 1 - 3 ml/hl |
Rmut: | cca. 3 - 7 ml/100 kg | Sladká rezerva: | cca. 2 - 6 ml/hl |
Mušt: | cca. 1 - 3 ml/hl | Termovinifikácia: | cca. 2 - 4 ml/100 L |
Aplikácia: | Zrieďte zodpovedajúce množstvo enzýmu na daný objem s malým množstvom tekutiny a postupne dávkujte do pomletého rmutu do rmutového čerpadla pri plnení lisu. | |
Upozornenie: | Účinnosť závisí od množstva produktu, teploty a reakčnej doby. Teplota použitia by mala byť vyššia ako 12°C, silnejší účinok je pri teplote 15°C a viac. Čím vyššia je teplota, tým účinnejší je enzým. Prirodzená horná hranica enzýmu je 55 °C. | |
Upozornenie: | Bentonity deaktivujú činnosť enzýmu, preto by sa bentonit nemal používať počas pôsobenia enzýmu. Nepoužívajte muštové bentonity ( Seporit® PORE-TEC) spolu s Trenolin® SuperPLUS DF. Alebo enzým aplikujte aspoň 2 - 3 hodiny pred Seporit PORE-TEC. |
Prečo je dôležitá čistota enzýmov Erbslöh bez depsidázovej aktivity pre Vaše vína?
Cinnamoylesteráza je štiepací ester, ktorý sa môže prirodzene vyskytnúť v enzýmových prípravkoch ako vedľajšia aktivita. Enzýmy Erbslöh sú bez depsidázovej aktivity (nemajú cinnamoyl-esterázovú aktivitu).
Ak sa Cinnamoylesteráza nachádza v enzýme podporuje:
- Rýchle starnutie vín
- Tvorbu prchavých fenolových látok zodpovedných za aromatickú odchýlku vo vínach
- Zápach vo vínach, ktorý je často opísaný ako "lekáreň"
- Cez reakčné produkty fenolových kyselín tvorba „bretty“ zápachov (mäso, kožené zápachy, mokrý pes)
-