Trenolin® Xtract je vysoko aktívny, tekutý enzým na ošetrenie červeného rmutu počas fermentácie, alebo pri procese zahrievania rmutu. V červenom rmute/kvasenom mušte dochádza aj k degradácii pektínu v dôsledku vysokej hladiny aktívnej pektinázy.
Hlavné výhody a účely použitia Trenolin® Xtract:
- Úplná hydrolýza pektínu v rmute dosiahnutá v krátkom čase podporuje tvorbu štruktúrovaných červených vín.
- Katechíny a farbivá sa optimálne extrahujú a prenášajú do muštu a mladého vína.
- Stabilizačné účinky na farbivá k výrobe intenzívne tmavočervených vín.
- Jemná a úplná extrakcia cenných látok.
- Vhodný pre všetky bežné procesy rmutovania modrých odrôd v modernom vinárstve do 55 °C.
- Bez GMO a bez samo klonovania.
- Bez depsidázovej aktivity - viac nižšie
- Kvapalná forma enzýmu = ľahké dávkovanie a aplikácia
- Kvapalná forma enzýmu = bezpečnejšia manipulácia pre užívateľa
Aplikácia a dávkovanie:
Rmuty z modrých odrôd po odstrapinení: | 1 – 5 ml/100 kg |
Dávkovanie: | Prispôsobte fermentačnej teplote, čím nižšia teplota, tým je potrebná vyššia dávka a naopak. Prispôsobte odrode hrozna. Vyššiu dávku aplikujte na odrody s pevnou šupkou a naopak. | |
Aplikácia: | Zrieďte zodpovedajúce množstvo enzýmu na daný objem s malým množstvom tekutiny a postupne dávkujte do pomletého rmutu do rmutového čerpadla ktorým plníte kvasnú nádobu. Premiešanie sa uskutoční počas fermentácie, kedy sa pri výrobe červených vín rmut mieša so šupkami hrozna. | |
Náš tip: | Uvoľnené farbivá zo šupky (antokyaníny) sú pomerne nestále a ľahko sa rozpadávajú. Pre zachovanie intenzity farbív odporúčame v 2 - 3 deň pridať prírodný tanín: Tannivin SR, v dávke 10 g/hl ktorý uvedené farbivá zastabilizuje. | |
Upozornenie: | Bentonity deaktivujú činnosť enzýmu, preto by sa bentonit nemal používať počas pôsobenia enzýmu. Nepoužívajte muštové bentonity ( Seporit® PORE-TEC) spolu s Trenolin® Xtract. |
Prečo je dôležitá čistota enzýmov Erbslöh bez depsidázovej aktivity pre Vaše vína?
Cinnamoylesteráza je štiepací ester, ktorý sa môže prirodzene vyskytnúť v enzýmových prípravkoch ako vedľajšia aktivita. Enzýmy Erbslöh sú bez depsidázovej aktivity (nemajú cinnamoyl-esterázovú aktivitu).
Ak sa Cinnamoylesteráza nachádza v enzýme podporuje:
- Rýchle starnutie vín
- Tvorbu prchavých fenolových látok zodpovedných za aromatickú odchýlku vo vínach
- Zápach vo vínach, ktorý je často opísaný ako "lekáreň"
- Cez reakčné produkty fenolových kyselín tvorba „bretty“ zápachov (mäso, kožené zápachy, mokrý pes)
-