Filtračný pomôcka VarioFluxx® P pozostáva zo zmesi vybraných typov perlitov kombinovaných so špeciálnymi celulózovými vláknami z série CelluFluxx® s vysokou čistotou. Jednotlivé zmiešané produkty sú prispôsobené špecifickeým požiadavkám filtrácii nápojov, alebo sedimentu (kalu), a používajú sa na presnú úpravu permeability filtračného koláča. Filtračná pomôcka VarioFluxx® P kombinuje jednotlivé vlastnosti perlitu a celulózy a tým zlepšuje výsledok filtrácie. Špecifická štruktúra tkaniny plachietky eSan‐Filtertuches® ponúka možnosť použiť filtračnú plachietku ako podpornú tkaninu. Filtračná pomôcka pre zámerné zvýšenie priepustnosti filtračného koláča (drenážny efekt) pri spracovaní sedimentu.
Dávkovanie a aplikácia:
Vmiešajte potrebné množstvo VarioFluxx® P do kvapaliny (kaly, mušt, víno). Dobre premiešajte, je dôležité získať homogénnu zmes. VarioFluxx P - pomocná zmes filtra sa čerpá do komorového filtračného lisu bez naplavovania. Po 5 minútach cirkulácie je filtrát číri. Tlaková fáza sa v zásade začína po 15 minútach. Po 2 hodinách je filtračný koláč pevný a môže sa odstrániť.
V tabuľke sú odporúčané dávky VarioFluxx® P. Tieto hodnoty sa môžu meniť podľa filtrovaného média. Na dávkovanie má vplyv hustota, odroda hrozna, použitie číriacich látok (nap. Bentonit, enzým), atď.
FILTRÁCIA KALOV
Minimum | Štandard | Vysoké dávkovanie |
1,3 kg/ hl filtrovaného média | 1,6 kg/ hl filtrovaného média | 2 kg/ hl filtrovaného média |
Veľmi tekuté filtrované kaly | Stredne husté filtrované kaly | Bentonitové a kaly s vysokým obsahom pektínov |
FILTRÁCIA MUŠTOV
Výrobcovia, ktorí nechcú vykonávať flotáciu alebo sedimentáciu muštov, majú možnosť filtrovať mušty pomocou procesu VarioSan (eSan plachietky + VarioFluxx® P). Ostro filtrované mušty majú za následok veľmi nízke hodnoty NTU. To má vplyv na kvasný proces ako i kvalitu muštu a vína. Na toto treba prihliadať pri filtrácii muštov.
Nasledujúce predpoklady musia byť splnené pre plynulé, bezproblémové filtrovanie muštov:
1. Dostatočná degradácia pektínu enzýmáciou: Trenolin® Super DF 3-8 ml / hl; kontaktný čas 2-8 hodín; teplota> 15 ° C. Pri nízkych teplotách,- pridanie enzýmov sa musí významne zvýšiť, alebo musí byť použitý enzým Trenolin® Frio DF.
2. Dostatočná dávka VarioFluxx® P a rovnomerné rozdelenie VarioFluxx® P do muštu (dôkladne premiešajte)
Produkt | Doporučené dávkovanie |
Veľmi tekuté (riedke) mušty | 200 – 400 g/hl |
Väčšina muštov | 600 – 800 g/hl |
Problematické mušty a mušty neošetrené enzýmom | 800 – 1000 g/hl |
Dávkovanie VarioFluxx® P závisí od odrody viniča, alebo použitého ovocia a obsahu tuhých látok a musí sa meniť a prispôsobiť zodpovedajúcim spôsobom. Odporúča sa zaznamenať zozbierané hodnoty z vlastných skúseností v individuálne zostavených tabuľkách. Na vytvorenie ideálneho filtračného koláča, sa odporúča začať filtráciu o tlaku na veľmi nízkej úrovni: úroveň 1-3 bar. Tento tlak udržujte približne 20 minút. Po tomto čase je filtračný koláč komprimovaný v komore filtračnej dosky a tlak rýchlo stúpa.