VitaFerm Base 5 kg

Základná kombinovaná anorganická a organická výživa pre kvasinky

Náš tip
Na sklade 3 ks
126,69 €
103,- € bez DPH
Značka: Erbsloh
EAN kód: 4032299320916
Obj. číslo: 4225460

VitaFerm® Base sa používa ako základná výživa pre kvasinky počas alkoholového kvasenia. Okrem základných živín hydrogenfosforečnanu amónneho (DAP) a tiamínchloridu (vitamín B1) poskytuje cenné látky z inaktivovaných kvasiniek. Výživa VitaFerm® Base kompenzuje nedostatok potrebných látok pre kvasinky v mušte, alebo v rmute a je základom pre bezpečné alkoholové kvasenie.

Hlavné účely použitia VitaFerm® Base:

  • Zvýšenie obsahu dusíka
  • Podpora rozmnožovania aktívnych kvasiniek
  • Adsorpcia látok inhibujúcich kvasenie
  • Podpora rastu kvasiniek a ich metabolizmu
  • Obmedzenie nežiadúcich chybných aróm (napr. sirka)
  • Podpora čistých odrodových tónov vo víne
  • Bezpečné prekvasenie všetkého cukru do sucha.
  • Čistý fermentačný profil
  • Redukcia viazanej SO2 (nižšie dávky SO2)

Aplikácia a použitie:

 Všeobecná dávka 3 x 30 g/hl, 
 Dávkovanie Prvá dávka spolu s aplikáciou kvasiniek. Ďalšie dávky maximálne do ⅔ fermentácie. 
 Priebežné dávkovanie počas kvasenia optimalizuje metabolickú výkonnosť kvasiniek. 
 Aplikácia Rozpustiť v malom množstve vody/muštu a vliať do celého objemu. Pozor počas kvasenia vliať opatrne - riziko vypenenia muštu z nádoby
 Využiteľný dusík (YAN) 10 g/hl VitaFerm® Base zvýši obsah využiteľného dusíka (YAN) o 14 mg/l
 Náš tip Táto výživa prináša výhody z kombinácie anorganickej a organickej výživy. Ideálna výživa ako štandard pre kvasenie

 

Naše skúsenosti a tipy k výžive kvasiniek:

  • Každá kvasinka ma iné nároky na potrebu výživy (je to v popise jednotlivých kvasiniek).
  • Každý ročník má vplyv na obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky. Príliš teplý, alebo naopak príliš daždivý ročník znižujú obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky.
  • Lokalita: ľahké a kamenisté pôdy znižujú obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky.

Tieto faktory treba zohľadniť pri dávkovaní výživ pre kvasinky. Príliš nízky obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky spôsobuje zlý priebeh kvasenia, nečisté tóny v kvasenom produkte (sirka), zastavené kvasenie a podobne. Naopak príliš vysoké dávkovanie výživ môže spôsobiť, že kvasinky nespotrebujú všetku výživu a tá ostane v skvasenom produkte čo môže viesť k jemne netypickým aromatickým tónom. Navyše sú to zbytočne vynaložené finančné náklady. 

Obsah využiteľného dusíka (YAN) pre kvasinky si môžete dať zmerať v našom laboratóriu buď v samostatnej analýze: Stanovenie asimilovateľného dusíka (nie je to potrebné pre každú odrodu samostatne ak sú na jednej parcele), alebo v kompletnej analýze: Predfermentačná analýza muštu.

Súbory na stiahnutie: