VitaFerm® Bio je prvá certifikovaná organická výživa pre kvasinky na podporu aktivity kvasiniek počas alkoholového kvasenia. Od začiatku kvasenia táto výživa dodáva kvasinkám dôležité aminokyseliny, makro- a mikroelementy, ktoré táto výživa prirodzene obsahuje. VitaFerm® Bio je založená na deaktivovaných organických kvasinkách vyrobených podľa prísnych kritérií nariadenia EÚ (ES) 2018/848 o ekologickom poľnohospodárstve. Špeciálna technika mletia podporuje uvoľňovanie dôležitých prvkov. VitaFerm® Bio neobsahuje žiadne amónne soli.
Hlavné účely použitia VitaFerm® Bio:
- VitaFerm® Bio je ideálna na podporu všetkých druhov alkoholového kvasenia
- Zaisťuje vyváženú a rovnomernú výživu fermentujúcich kvasiniek
- Rýchly začiatok kvasenia
- Zaisťuje bezpečné kvasenie
- Zvýšená senzorická čistota kvaseného produktu
- Zabránenie vzniku nežiaducich tónov počas alkoholového kvasenia
- VitaFerm® Bio zabraňuje teplotným skokom po pridaní výživ, ktoré sa môžu vyskytnúť pri pridaní výživ s amoniakálnou zložkou
- Zvyšuje sa odolnosť kvasiniek voči stresovým faktorom, ako je neustály nárast alkoholu, nízke teploty, kvasinkové toxíny a zvyšky postrekov
Aplikácia a použitie:
Všeobecná dávka | 30 – 40 g/hl |
Dávkovanie | Aplikujte do fermentačnej nádoby pred začiatkom kvasenia. Priebežné dávkovanie počas kvasenia optimalizuje metabolickú výkonnosť kvasiniek. |
Aplikácia | Rozpustite požadované množstvo VitaFerm® Bio v mušte, alebo vode a aplikujte do celého objemu nádoby |
Využiteľný dusík (YAN) | 10 g/hl VitaFerm® Bio zvýši obsah využiteľného dusíka (YAN) o 6 mg/l |
Náš tip | Ak má mušt či iný kvasený produkt veľmi nízky obsah dusíka, odporúčame pridať výživu s DAP (napr. Vitamon Combi) |
Naše skúsenosti a tipy k výžive kvasiniek:
- Každá kvasinka ma iné nároky na potrebu výživy (je to v popise jednotlivých kvasiniek).
- Každý ročník má vplyv na obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky. Príliš teplý, alebo naopak príliš daždivý ročník znižujú obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky.
- Lokalita: ľahké a kamenisté pôdy znižujú obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky.
Tieto faktory treba zohľadniť pri dávkovaní výživ pre kvasinky. Príliš nízky obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky spôsobuje zlý priebeh kvasenia, nečisté tóny v kvasenom produkte (sirka), zastavené kvasenie a podobne. Naopak príliš vysoké dávkovanie výživ môže spôsobiť, že kvasinky nespotrebujú všetku výživu a tá ostane v skvasenom produkte čo môže viesť k jemne netypickým aromatickým tónom. Navyše sú to zbytočne vynaložené finančné náklady.
Obsah využiteľného dusíka (YAN) pre kvasinky si môžete dať zmerať v našom laboratóriu buď v samostatnej analýze: Stanovenie asimilovateľného dusíka (nie je to potrebné pre každú odrodu samostatne ak sú na jednej parcele), alebo v kompletnej analýze: Predfermentačná analýza muštu.