VitaFerm® O podporuje aromatický prejav vín vyrobených z neutrálnych odrôd hrozna a zároveň obohacuje škálu aróm vín vyrobených z aromatických odrôd hrozna. VitaFerm® O je 100% organická výživa kvasiniek, ktorá sa pridáva na začiatku alkoholovej fermentácie.
Účel a výhody použitia:
- Je obzvlášť bohatý na organicky asimilovateľný dusík, steroly, minerály a vitamíny = lepší štart a ukončenie fermentácie
- Komplexné živiny podporujúce rastovú fázu kvasiniek a zlepšujúce ich životaschopnosť
- Aminokyseliny, ktoré stimulujú tvorbu aromatických esterov
- Optimalizuje fermentačný výkon kvasiniek a aromatický potenciál fermentácie
Aplikácia a použitie:
Všeobecná dávka | 20 - 40 g/hl |
Aplikácia | Zmiešajte VitaFerm® O s 10-násobkom vody, alebo muštu. Potom pridajte do fermentačnej nádoby pred, alebo na začiatku kvasenia. |
Náš tip | V prípade muštu s veľmi nízkym obsahom dusíka je potrebné kombinovať VitaFerm® O s výživou bohatou na dusík z rady Vitamon® a VitaFerm® |
Poznámka | Aplikujte pred pridávaním amoniakálnej výživy |
Naše skúsenosti a tipy k výžive kvasiniek:
- Každá kvasinka ma iné nároky na potrebu výživy (je to v popise jednotlivých kvasiniek).
- Každý ročník má vplyv na obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky. Príliš teplý, alebo naopak príliš daždivý ročník znižujú obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky.
- Lokalita: ľahké a kamenisté pôdy znižujú obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky.
Tieto faktory treba zohľadniť pri dávkovaní výživ pre kvasinky. Príliš nízky obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky spôsobuje zlý priebeh kvasenia, nečisté tóny v kvasenom produkte (sirka), zastavené kvasenie a podobne. Naopak príliš vysoké dávkovanie výživ môže spôsobiť, že kvasinky nespotrebujú všetku výživu a tá ostane v skvasenom produkte čo môže viesť k jemne netypickým aromatickým tónom. Navyše sú to zbytočne vynaložené finančné náklady.
Obsah využiteľného dusíka (YAN) pre kvasinky si môžete dať zmerať v našom laboratóriu buď v samostatnej analýze: Stanovenie asimilovateľného dusíka (nie je to potrebné pre každú odrodu samostatne ak sú na jednej parcele), alebo v kompletnej analýze: Predfermentačná analýza muštu.