Vitamon® CE je výživa, ktorá kompenzuje stratu vnútorného povrchu ktorá bola spôsobená silným odkalením, alebo flotáciou. Vitamon® CE ďalej kompenzuje straty dusíka, minerálov a vitamínov. Problémy so začiatkom a priebehom kvasenia sa prídavkom celulózy eliminujú, nakoľko sa zvýši aktívna vnútorná plocha v muštoch, prípadne iných produktov na skvasenie napríklad medovina). Vitamon® CE je efektívny kombinovaný produkt obsahujúci Vitamín B1 a Diamoniumfosfát (DAP), upravené bunkové steny kvasiniek a celulózu.
Hlavné účely použitia Vitamon® CE:
- Vytvorenie aktívneho povrchu na ktorom sú uchytené kvasinky a výživa v príliš čistých muštoch, alebo napríklad medovine, cukrových roztokov na kvas a podobne.
- Rýchly prísun ľahko využiteľného dusíka pre kvasinky.
- Urýchlenie štartu kvasenia.
- Adsorbcia látok inhibujúcich fermentáciu.
- Podpora rastu kvasiniek a ich metabolizmu.
- Podpora čistých odrodových tónov vo víne.
Aplikácia a použitie:
Všeobecná dávka | Do 60 g/hl |
Dávkovanie | Celkovú dávku rozdeliť na 2-3 x počas priebehu kvasenia. Priebežné dávkovanie počas kvasenia optimalizuje metabolickú výkonnosť kvasiniek. |
Aplikácia | Rozpustiť v malom množstve vody/muštu a vliať do celého objemu. Pozor počas kvasenia vliať opatrne - riziko vypenenia muštu z nádoby |
Využiteľný dusík (YAN) | 10 g/hl Vitamon® CE zvýši obsah využiteľného dusíka (YAN) o 15 mg/l |
Náš tip | Vitamon CE sa používa na začiatku kvasenia kedy treba vytvoriť aktívny vnútorný povrch v príliš čistom kvasiacom médiu. Ďaľšie dávky živín je možne aplikovať výživami ako: Vitamon Combi, VitaFerm Base. V prípade ťažkých kvasných podmienok, pomalom, nečistom alebo zastavenom kvasení odporúčame doplniť ostatné živiny pridaním VitaFerm® Ultra |
Zloženie | Diamoniumfosfát (DAP), mikrokryštalická celulóza, inaktívne kvasinky, Vitamín B1 |