Vitamon CE 1 kg

Živná soľ pre kvasinky do silne odkalených a flotovaných muštov

Na sklade 3 ks
21,53 €
17,50 € bez DPH
Značka: Erbsloh
EAN kód: 4032299322217
Obj. číslo: 422423111

Vitamon® CE je výživa, ktorá kompenzuje stratu vnútorného povrchu ktorá bola spôsobená silným odkalením, alebo flotáciou. Vitamon® CE ďalej kompenzuje straty dusíka, minerálov a vitamínov. Problémy so začiatkom a priebehom kvasenia sa prídavkom celulózy eliminujú, nakoľko sa zvýši aktívna vnútorná plocha v muštoch, prípadne iných produktov na skvasenie napríklad medovina). Vitamon® CE je efektívny kombinovaný produkt obsahujúci Vitamín B1 a Diamoniumfosfát (DAP), upravené bunkové steny kvasiniek a celulózu.

Hlavné účely použitia Vitamon® CE:

  • Vytvorenie aktívneho povrchu na ktorom sú uchytené kvasinky a výživa v príliš čistých muštoch, alebo napríklad medovine, cukrových roztokov na kvas a podobne. 
  • Rýchly prísun ľahko využiteľného dusíka pre kvasinky.
  • Urýchlenie štartu kvasenia.
  • Adsorbcia látok inhibujúcich fermentáciu.
  • Podpora rastu kvasiniek a ich metabolizmu.
  • Podpora čistých odrodových tónov vo víne.

Aplikácia a použitie:

 Všeobecná dávka Do 60 g/hl
 Dávkovanie Celkovú dávku rozdeliť na 2-3 x počas priebehu kvasenia.
 Priebežné dávkovanie počas kvasenia optimalizuje metabolickú výkonnosť kvasiniek. 
 Aplikácia Rozpustiť v malom množstve vody/muštu a vliať do celého objemu. Pozor počas kvasenia vliať opatrne - riziko vypenenia muštu z nádoby
 Využiteľný dusík (YAN) 10 g/hl Vitamon® CE zvýši obsah využiteľného dusíka (YAN) o 15 mg/l
 Náš tip Vitamon CE sa používa na začiatku kvasenia kedy treba vytvoriť aktívny vnútorný povrch v príliš čistom kvasiacom médiu.
 Ďaľšie dávky živín je možne aplikovať výživami ako: Vitamon Combi, VitaFerm Base.
 V prípade ťažkých kvasných podmienok, pomalom, nečistom alebo zastavenom kvasení odporúčame doplniť ostatné živiny pridaním VitaFerm® Ultra
 Zloženie Diamoniumfosfát (DAP), mikrokryštalická celulóza, inaktívne kvasinky, Vitamín B1

 

Naše skúsenosti a tipy k výžive kvasiniek:

  • Každá kvasinka ma iné nároky na potrebu výživy (je to v popise jednotlivých kvasiniek).
  • Každý ročník má vplyv na obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky. Príliš teplý, alebo naopak príliš daždivý ročník znižujú obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky.
  • Lokalita: ľahké a kamenisté pôdy znižujú obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky.

Tieto faktory treba zohľadniť pri dávkovaní výživ pre kvasinky. Príliš nízky obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky spôsobuje zlý priebeh kvasenia, nečisté tóny v kvasenom produkte (sirka), zastavené kvasenie a podobne. Naopak príliš vysoké dávkovanie výživ môže spôsobiť, že kvasinky nespotrebujú všetku výživu a tá ostane v skvasenom produkte čo môže viesť k jemne netypickým aromatickým tónom. Navyše sú to zbytočne vynaložené finančné náklady. 

Obsah využiteľného dusíka (YAN) pre kvasinky si môžete dať zmerať v našom laboratóriu buď v samostatnej analýze: Stanovenie asimilovateľného dusíka (nie je to potrebné pre každú odrodu samostatne ak sú na jednej parcele), alebo v kompletnej analýze: Predfermentačná analýza muštu.

Súbory na stiahnutie: