Vitamon® Combi je zmes živín zložená z anorganického dusíka vo forme Diamoniumfosfátu (Fosforečnan diamónny, DAP), ktorý kvasinky ľahko využijú, kryštalickej mikrocelulózy a vitamínu B1 (thiamín).
Dusík a vitamín B1 (thiamín) sú najdôležitejšie prvky ktoré potrebujú kvasinky pre svoj bezproblemový metabolizmus.
Hlavné účely použitia Vitamon® Combi:
- Rýchly prísun ľahko využiteľného dusíka pre kvasinky
- Na rozdiel od iných anorganických výživ (lacnejších) na báze síranu amónneho, dusík z diamoniumfosfátu je kvasinkami lepšie prijímaný a využiteľný. To má vplyv na:
- Podpora kvasnej kinetiky
- Podpora rastu kvasiniek a ich metabolizmu
- Eliminácia možných sirkových tónov
- Podpora čistých odrodových tónov vo víne
- Doplnenie dusíka pri ročníkoch (suchu, vysoké teploty) ktoré stresujú vinič a ten potom netvorí dostatok živín v muštoch a rmutoch
- Pre kvasy z ovocia ktoré má prirodzený nedostatok živín: čerešne, borievky, trnky
Aplikácia a použitie:
Všeobecná dávka | 30 - 50 g/hl |
Dávkovanie | Celkovú dávku rozdeliť na 2-3 x počas priebehu kvasenia. Priebežné dávkovanie počas kvasenia optimalizuje metabolickú výkonnosť kvasiniek. |
Aplikácia | Rozpustiť v malom množstve vody/muštu a vliať do celého objemu. Pozor počas kvasenia vliať opatrne - riziko vypenenia muštu z nádoby |
Využiteľný dusík (YAN) | 10 g/hl Vitamon® Combi zvýši obsah využiteľného dusíka (YAN) o 21 mg/l |
Náš tip | Ak má kvasený produkt (mušt, kvas, rmut) nečistú vôňu vo forme sirky, vajcového pachu a podobne, aplikujte ihneď dávku 10 g/hl |
Naše skúsenosti a tipy k výžive kvasiniek:
- Každá kvasinka ma iné nároky na potrebu výživy (je to v popise jednotlivých kvasiniek).
- Každý ročník má vplyv na obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky. Príliš teplý, alebo naopak príliš daždivý ročník znižujú obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky.
- Lokalita: ľahké a kamenisté pôdy znižujú obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky.
Tieto faktory treba zohľadniť pri dávkovaní výživ pre kvasinky. Príliš nízky obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky spôsobuje zlý priebeh kvasenia, nečisté tóny v kvasenom produkte (sirka), zastavené kvasenie a podobne. Naopak príliš vysoké dávkovanie výživ môže spôsobiť, že kvasinky nespotrebujú všetku výživu a tá ostane v skvasenom produkte čo môže viesť k jemne netypickým aromatickým tónom. Navyše sú to zbytočne vynaložené finančné náklady.
Obsah využiteľného dusíka (YAN) pre kvasinky si môžete dať zmerať v našom laboratóriu buď v samostatnej analýze: Stanovenie asimilovateľného dusíka (nie je to potrebné pre každú odrodu samostatne ak sú na jednej parcele), alebo v kompletnej analýze: Predfermentačná analýza muštu.