Vitamon® Liquid je anorganický živný roztok na baze fosforečnanu amónneho (DAP) a Thiaminu ( vitamín B1). Optimalizované tekuté zloženie podporuje rýchlu absorpciu živín a kompenzuje nedostatok vitamínov a dusíka v mušte. To zaisťuje hladký chod fermentácie a to znamená, že cukor bude úplne premenený na alkohol a CO2. Vzhľadom k tekutej forme je možne Vitamon® Liquid pridávať priamo do kvasnej nádoby. Toto pridávanie je bez nežiaduceho efektu tvorby peny. Vďaka tomu je práca s výživou ľahšia a nedochádza k strate aromatických látok.
Hlavné účely a výhody použitia Vitamon® Liquid:
- Rýchly prísun ľahko využiteľného dusíka pre kvasinky
- Podpora rastu kvasiniek a ich metabolizmu.
- Podporuje tvorbu aróm a ovocných esterov
- Eliminácia nežiadúcich pachov
- Zníženie väzbových partnerov SO2 (zníženie SO2) prostredníctvom zlepšeného metabolizmu pyruvátu
- Vďaka kvapalnej forme ľahké dávkovanie a aplikácia
- Vytvorený absolútny roztok = na rozdiel od výživ v pevnom skupenstve (aj keď sa rozpustia v mušte/vode), je tento roztok využitý okamžite a bez zvyšku.
Aplikácia a použitie:
Všeobecná dávka | Odporúčaná celková dávka je 200 ml/hl. Max. celková povolená dávka je 400 ml/hl |
Dávkovanie | Postupné dávkovanie počas kvasenia optimalizuje metabolický výkon kvasiniek |
Aplikácia | Odmerajte potrebné množstvo Vitamon® Liquid a vylejte do kvasnej nádoby |
Využiteľný dusík (YAN) | 10 ml/hl Vitamon® Liquid zvýši obsah využiteľného dusíka (YAN) o 4,7 mg/l 200 ml/hl Vitamon® Liquid zvýši obsah využiteľného dusíka (YAN) o 94 mg/l |
Náš tip | Ak má kvasený produkt (mušt, kvas, rmut) nečistú vôňu vo forme sirky, vajcového pachu a podobne, aplikujte ihneď dávku 30 - 50 ml/hl |
Naše skúsenosti a tipy k výžive kvasiniek:
- Každá kvasinka ma iné nároky na potrebu výživy (je to v popise jednotlivých kvasiniek).
- Každý ročník má vplyv na obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky. Príliš teplý, alebo naopak príliš daždivý ročník znižujú obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky.
- Lokalita: ľahké a kamenisté pôdy znižujú obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky.
Tieto faktory treba zohľadniť pri dávkovaní výživ pre kvasinky. Príliš nízky obsah nutričných látok potrebných pre kvasinky spôsobuje zlý priebeh kvasenia, nečisté tóny v kvasenom produkte (sirka), zastavené kvasenie a podobne. Naopak príliš vysoké dávkovanie výživ môže spôsobiť, že kvasinky nespotrebujú všetku výživu a tá ostane v skvasenom produkte čo môže viesť k jemne netypickým aromatickým tónom. Navyše sú to zbytočne vynaložené finančné náklady.
Obsah využiteľného dusíka (YAN) pre kvasinky si môžete dať zmerať v našom laboratóriu buď v samostatnej analýze: Stanovenie asimilovateľného dusíka (nie je to potrebné pre každú odrodu samostatne ak sú na jednej parcele), alebo v kompletnej analýze: Predfermentačná analýza muštu.