Každé víno obsahuje bielkoviny (proteíny). Tieto bielkoviny sú termolabilné - vplýva na nich zmena teploty vína. A tak v čistom víne ktoré nebolo čírené na bielkoviny (bentonitom), pri zmene teploty vznikne zákal vo forme mliečneho závoja. Napríklad ak sa uskladnené víno z pivnice dostane na izbovú teplotu. To je nežiadúce hlavne u bielych a ružových vín ktoré tak stratia čírosť a stanú sa kalnými.
Preto sa tieto bielkoviny odstraňujú čírením bentonitom (napríklad NaCalit® PORE-TEC). Problémom je, že neexistuje univerzálna dávka bentonitu pre všetky vína. Na množstvo bielkovín vo víne vplýva veľa faktorov: odroda, ročník, pôdne podmienky atď..Navyše pri bentonitoch sa bežné stáva, že dávka nezaberie na 100 % (je to ovplivnené: pH vína, teplota vína, spôsob aplikacácie, iné zákalové častice, atď..)
Naše laboratórium Vám v tejto analýze vyhodnotí či je Vaše víno stabilné na bielkovinové zákaly, a ak nie je, laboratórium Vám aj určí potrebnú dávku NaCalit® PORE-TEC aby ste nedali do vína nízku, alebo zbytočne vysokú dávku.