Kalinat je veľmi čistý (potravinárska kvalita) hydrogenuhličitan draselný určený na šetrné odkyslenie muštov a vín. Pri tomto odkysľovaní sa odstráni kyselina vínna (nie kyselina jablčná, alebo mliečna)
Výhody Kalinat-u oproti prípravkom na odkyslenie na báze vápnika (uhličitan vápenatý):
- Šetrnejší vplyv hlavne na víno počas procesu odkysľovania
- Vytvorenie pevných kryštálov ktoré sa nerozpustia na rozdiel od prípravkov na báze vápnika
- Zanedbateľný vplyv na pH po odkyslení
Dávkovanie a aplikácia:
Na zníženie obsahu kyseliny vínnej o 1 g/l, je potrebné aplikovať 67 g Kalinat-u na 100 litrov muštu, alebo vína.
- Kalinat je možné aplikovať priamo do ošetrovaného muštu, alebo vína. My odporúčame rozpustiť Kalinat vo vode na hustejšiu kašu.
- Kalinat aplikujte do nápoja za stáleho intenzívneho miešania nápoja
- V nádobe musí byť voľná rezerva, lebo pri odkyslovaní sa tvorí pena
- Pozor, pri odkyslovaní sa tvorí CO2!
- Rýchlejšie vyzrážanie kryštálov hydrogénvínanu draselného dosiahnete podchladením nápoja
- Celkové odkyslenie sa dosiahne až po vypadnutí všetkých kryštálov hydrogénvínanu draselného
- Vypadnuté kryštály sa oddelia stočením, alebo filtráciou