MaloStar® Fresh SK55 je vysoko koncentrovaná lyofilizovaná štartovacia kultúra pre priame spustenie jablčno-mliečnej fermentácie (JMF) v bielych a ružových vínach. Tento kmeň je vhodný aj pre červené vína kde ide o zachovanie čo najvyššej ovocnosti. Lyofilizovaný prípravok MaloStar® Fresh SK55 bol izolovaný z ružového vína z medzinárodne uznávanej vinárskej oblasti na juhu Francúzska. Kmeň MaloStar® Fresh SK55 bol vyvinutý s ohľadom na vysokú rýchlosť rastu a zvýšenú vitalitu, aby vykonával degradáciu kyseliny jablčnej aj v nepriaznivých podmienkach (nízka hodnota pH, nízka teplota, vysoký obsah alkoholu, bežné hodnoty SO2). Tento kmeň je mimoriadne odolný, pretože jeho odolnosť je počas výroby podporovaná kontrolovanou indukciou stresu.
Hlavné vlastnosti MaloStar® Fresh SK55:
- Jablčno-mliečna fermentácia eliminuje neprimerane ostré množstvo kyselín a zlepšuje štruktúru vín. Vína sú komplexné, guľaté a harmonické.
- Ideálny kmeň na súbežnú alkoholovú a JMF fermentáciu
- Buket vín sa vyznačuje bohatými, pretrvávajúcimi, sviežimi a ovocnými arómami.
- Zachovanie ovocného charakteru aj po jablčno-mliečnej fermentácii.
- Tento kmeň podporuje ovocné arómy v ružových vínach a zachováva odrodové charakteristiky v bielych vínach.
- Obmedzená degradácia kyseliny citrónovej a veľmi nízka tvorba diacetylu. Žiadne maslové tóny.
- Tento kmeň nevtvára histamín (biogénny amín) z histidínu.
- Vína po ukončení jablčno-mliečnej fermentácie majú zvýšenú mikrobiologickú stabilitu (spontánna JMF).
- Vína po ukončení jablčno-mliečnej fermentácie majú nižšie nároky na SO2
Aplikácia a dávkovanie:
Podmienky v rmute, alebo víne: | Voľná SO2 vo víne/rmute: max 10 mg/l. Ideálne žiadna SO2. Celková SO2 : maximálne 55-60 mg/l |
Optimálne pH: 3,1 a viac | |
Teplota vína > 13 ° C. Optimálna teplota je 16-20 ° C. Pri vyššom alkohole ako 14,5 %, alebo pH nižšom ako 3,1 alebo vyššom obsahu SO2 je optimálna teplota 18-22 ° C. | |
Tolerancia na alkohol: maximálne do 15,5 až 16 %. | |
Príprava: | 1. Je možné baktérie nasypať priamo zo sáčku do rmutu/vína. 2. Odporúčame však rozpustiť v 1 l nechlórovej vody bez CO2 s teplotou 20 °C. Premiešajte po 15 minútach a jemne vmiešajte do rmutu/vína. |
Doba aplikácie: | Odporúčané: do rmutu počas alkoholovej fermentácie. Využije sa teplo z fermentácie a nízke hladiny alkoholu ako inhibítora JMF. Aplikuje 24 – 48 hodín po zakvasení kvasinkami. Alebo: |
Mladé víno po dokvasení a vylisovaní. | |
Výživa: | Pre úspešnú JMF odporúčame výživu pre baktérie: MaloStar® Nutri v dávke 20 g/hl. |
Priebeh JMF: | Sledujte jemné šumenie na povrchu vína. Typická je jemná aróma po kvasenej kapuste či vajíčkach. |
Upozornenie: | Počas prebiehajúcej JMF nesmiete aplikovať síru! Prvé zasírenie až keď zmiznú príznaky prebiehajúcej JMF. |
Upozornenie: | Príliš vysoký obsah CO2 vo víne môže brzdiť jablčno-mliečnu fermentáciu. V tom prípade je vhodne CO2 odstrániť premiešaním vína. |
Koniec JMF: | Ak je obsah kyseliny jablčnej 0 g/l. Obsah kyseliny mliečnej si môžete dať zmerať v našom laboratóriu. |