MaloStar® Fruit 100 hl

Baktérie jablčno-mliečneho kvasenia pre biele a ružové vína

Na objednávku
387,45 €
315,- € bez DPH
Značka: Erbsloh
Obj. číslo: 43423315

MaloStar Fruit umožňuje vykonávať jablčno-mliečnu fermentáciu (JMF) vo vínach, ktoré prechádzajú vinifikáciou s cieľom získať výraznú ovocnú aromatiku zachovaním prirodzeného obsahu kyseliny citrónovej z hrozna. Táto citrát-negatívna selekcia ďalej napomáha zachovávať potenciál ďalších aromatických komponentov, ktoré sa strácajú pri spontánnej jablčno-mliečnej fermentácii alebo pri jablčno-mliečnej fermentácii s použitím konvenčných štartovacích kultúr baktérii. Pri senzorickom hodnotení práve kyseliny poskytujú vínu sviežosť a štruktúru a najdôležitejšie zložky aromatického profilu zostávajú vyvážené. Citrát negatívny znamená, že bakteriálnej kultúre MaloStar Fruit chýba schopnosť degradovať kyselinu citrónovú. Súčasne neprebieha ani tvorba diacetylu z kyseliny citrónovej, ktorý zodpovedá za mliečny alebo maslový tón, a prevládajú ovocné a svieže arómy. MaloStar Fruit ponúka vysoký stupeň bezpečnosti jablčno-mliečnej fermentácie, lebo pri zachovaní kyseliny citrónovej nedochádza k tvorbe prchavých kyselín. Naviac vďaka osobitnému zloženiu týchto kultúr - štartérov JMF nedochádza počas JMF k tvorbe prchavých kyselín z glukózy, ktoré sa môžu tvoriť pri nedostatku kyseliny pantoténovej.

Hlavné vlastnosti MaloStar Fruit:

  • Ideálny kmeň na súbežnú alkoholovú a JMF fermentáciu
  • Buket vín sa vyznačuje bohatými, pretrvávajúcimi, sviežimi a ovocnými arómami.
  • Zachovanie ovocného charakteru aj po jablčno-mliečnej fermentácii.
  • Tento kmeň podporuje ovocné arómy v ružových vínach a zachováva odrodové charakteristiky v bielych vínach.
  • Obmedzená degradácia kyseliny citrónovej a veľmi nízka tvorba diacetylu. Žiadne maslové tóny.
  • Tento kmeň nevtvára histamín (biogénny amín) z histidínu.
  • Vína po ukončení jablčno-mliečnej fermentácie majú zvýšenú mikrobiologickú stabilitu (spontánna JMF).
  • Vína po ukončení jablčno-mliečnej fermentácie majú nižšie nároky na SO2

Aplikácia a dávkovanie:

 Podmienky v rmute, alebo
 víne:
 Voľná SO2 vo víne/rmute: max 15 mg/l. Ideálne žiadna SO2. Celková SO2 : maximálne 55 mg/l
 Optimálne pH: 3,2 a viac
 Teplota vína > 16 ° C. Optimálna teplota je cca 20 ° C.
 Tolerancia na alkohol: až  do 16 %.
 Príprava: 1. Je možné baktérie nasypať priamo zo sáčku do rmutu/vína.
 2. Odporúčame však rozpustiť v nechlórovej vode bez CO2 s teplotou 20 °C. Premiešajte po 15 minútach a jemne vmiešajte
 do rmutu/vína. 
 Doba aplikácie: Odporúčané: do rmutu počas alkoholovej fermentácie. Využije sa teplo z fermentácie a nízke hladiny alkoholu ako inhibítora JMF.
 Aplikuje 24 – 48 hodín po zakvasení kvasinkami. Alebo:
 Mladé víno po dokvasení a vylisovaní.
 Výživa:  Pre úspešnú JMF odporúčame výživu pre baktérie: MaloStar® Nutri v dávke 20 g/hl.
 Priebeh JMF: Sledujte jemné šumenie na povrchu vína. Typická je veľmi jemná aróma po kvasenej kapuste či vajíčkach. 
 Upozornenie:  Počas prebiehajúcej JMF nesmiete aplikovať síru! Prvé zasírenie až keď zmiznú príznaky prebiehajúcej JMF. 
 Upozornenie:  Príliš vysoký obsah CO2 vo víne môže brzdiť jablčno-mliečnu fermentáciu. V tom prípade je vhodne CO2 odstrániť premiešaním vína.
 Koniec JMF:  Ak je obsah kyseliny jablčnej 0 g/l. Obsah kyseliny mliečnej si môžete dať zmerať v našom laboratóriu. 

 

Súbory na stiahnutie: