MetaGum® je špeciálne pripravená zmes vysoko esterifikovanej kyseliny metavínnej a arabskej gumy. Tieto dva vzájomne previazané komponenty umožňujú dlhodobú stabilitu vína voči kryštalickým zákalom. Vysokomolekulárne látky – optimálne esterifikovaná kyselina metavínna a ľahko rozpustná arabská guma – zabraňujú tvorbe kryštálov -vínneho kameňa (hydrogénvínananu draselného) a vínanu vápenatého. Pri samostatnom použití kyseliny metavínnej existuje možnosť, že sa postupne rozloží na kyselinu vínnu, ktorá už nestabilizuje voči kryštalickým zákalom. Toto je v závislé od dĺžky skladovania vína a skladovacej teploty. Vďaka homogénnej väzbe zložiek v MetaGum®-e sa tento rozpad kyseliny metavínnej spomalí. MetaGum® tak predlžuje dobu stabilizácie.
Špeciálna zmes MetaGum® prináša tieto výhody:
- Vďaka optimálne esterifikovanej kyseline metavinnej = absolútne čistá kyselina metavínna bez prímesí
- Vybratá arabská guma predĺžujúca stabilizačný účinok kyseliny metavinnej
- Špeciálna veľkosť makromolekúl zaisťuje dlhšiu stabilitu proti vypadávaniu vínneho kameňa
- Stabilizácia farbiva u červených vín
Dávkovanie a aplikácia:
Dávka: 10 g /hl vína, Maximálna dávka: 13 g /hl vína
Odporúčané a zároveň maximálne dovolené dávkovanie preparátu je 13 g/100 l vína. MetaGum® sa rozpustí v 10-20 násobnom množstve vína. Po niekoľkých minútach státia sa roztok za intenzívneho miešania vleje do celého objemu. Optimálna esterifikácia prípravku sťažuje do určitej miery rozpúšťanie, preto je nutné jeho dokonalé rozptýlenie v celom objeme ošetrovaného vína. Odporúčame pridávať MetaGum® aspoň 2-3 dni pred fľaškovaním vína. Bezprostredne pred naplnením sa víno opäť krátko premieša, aby sa zabezpečilo rovnomerné rozloženie MetaGum® v celom objeme vína. Pred ošetrením musí byť víno patrične vyčírené bentonitom (napríklad NaCalit PORE-TEC). Hlavne vysoký obsah bielkovín môže spôsobiť následné komplikácie, pretože ošetrením sa zmení hodnota pH tak, že bielkoviny môžu vypadnúť vo forme zákalu.
Vysoký stupeň esterifikácie výrobku je možné pozorovať aj pri vliatí roztoku do celkového objemu ošetrovaného vína. Spôsobí totiž mliečny zákal, ktorý je tým intenzívnejší, čím viac rozpusteného vínneho kameňa víno obsahuje. Netreba mať však žiadne obavy, pretože zákal po chvíľke státia natrvalo zmizne.