Oenoferm® Chardonnay tvorí pri kvasení arómy s charakterom grapefruitu, citrónu a tropických plodov. Typický pre Chardonnay – charakter umocňuje šťavnatými nuansami so sviežosťou vystupujúcou do popredia. Ležanie na kvasničných kaloch (Sur-lies) môže mať dodatočné pozitívne účinky podobe ľahko uvoľňovaných väčších množstiev manoproteínov čím sa posilní celková chuť vína.
| Odporúčané odrody: | Chardonnay, Burgundské (Rulandské) sivé a biele, Auxerrois |
| Tvorený charakter vo vínach: | Grapefruit, citrón a tropické ovocie |
| Dávka: | 20 - 30 g/hl muštu |
| Odporúčaná teplota pri kvasení: | 16 - 22 °C |
| Nároky na výživu: | Bežné |
| Nároky na aktivátor: | Vysoko odporúčané. Rehydratácia s VitaDrive® ProArom zvýši obsah aromatických látok. |
| Tolerancia na alkohol: | Do 14 % |
| Nástup kvasenia: | Normálny |
| Priebeh kvasenia: | Mierny a rovnomerný |
| Iné vlastnosti: | Kvasinky veľmi dobre autolyzujú a ovoľňujú mannoproteíny čím sú vína guľatšie a plnšie = zrenie a miešanie na jemných kaloch Možná jablčno - mliečna fermentácia |
Na získanie optimálneho množstva životaschopných buniek kvasiniek odporúčame pridať 20 - 30 g Oenoferm® Chardonnay na 100 l muštu. Toto zabezpečuje rýchly nástup fermentácie a dominanciu nad voľne žijúcimi mikroorganizmami. V rehydratačnom postupe je zmysluplné použiť biologický kvasinkový aktivátor VitaDrive® v rovnakom množstve ako je množstvo kvasiniek s cieľom posilniť kvasinky v ranom štádiu ich života. V závislosti od výživovej situácie muštov a rmutov odporúčame použiť kvasinkové výživy z druhov Vitamon® alebo VitaFerm®.
