Oenoferm® X-thiol sú hybridné kvasinky bez genetickej modifikácie organizmu (GMO). Pozitívne vlastnosti dvoch rôznych kmeňov Saccharomyces cerevisiae boli spojené prostredníctvom fúzie protoplastov. Výhody tohto spojenia sa prejavili:
- V silnej fermentačnej sile kmeňa Bayanus
- Tvorba komplexných kvasných aróm s čerstvým ovocným buketom (ružový grapefruit a čierne ríbezle)
- Zvýšená produkcia arómy zrelého ovocia (napr. Marakuja)
Odporúčané odrody: | Sauvignon, Rizlingy, Muškátové odrody, Burgundské (Rulandské) biele a sivé. Chardonnay, Muller - Thurgau, Veltlínske zelené, Ružové vína |
Dávka: | 20 - 40 g/hl muštu |
Odporúčané teploty pri kvasení: | < 15 °C: Štýl „Cool Climate“: viacvrstvový aromatický profil s vysokou expresívnosťou. Propagácia odrodovej moderny v štýle vína. |
18-22 °C: Zvýšenie ovocných tiolových aróm (4-MMP,3-MH, najmä 3-MHA): cassis, grapefruit, exotické ovocie, krušpán, čierne ríbezle | |
Nároky na výživu: | Nízke |
Nároky na aktivátor: | Odporúča sa. Rehydratácia s VitaDrive® ProArom zvýši obsah aromatických látok. |
Tolerancia na alkohol: | Do 16 % |
Nástup kvasenia: | Rýchly |
Priebeh kvasenia: | Rýchle a bezpečné |
Iné vlastnosti: | Veľmi nízka tvorba SO2 a H2S Vysoký stupeň fermentácie a tolerancia alkoholu Ideálna kvasinka pre Sauvignon a ružové víno z Cabernet Sauvignon Pre moderné biele a ružové vína |
Na získanie optimálneho množstva životaschopných buniek kvasiniek odporúčame pridať 20 - 40 g Oenoferm® X-thiol na 100 l muštu. Toto zabezpečuje rýchly nástup fermentácie a dominanciu nad voľne žijúcimi mikroorganizmami. V rehydratačnom postupe je zmysluplné použiť biologický kvasinkový aktivátor VitaDrive® ProArom v rovnakom množstve ako je množstvo kvasiniek s cieľom posilniť kvasinky v ranom štádiu ich života. V závislosti od výživovej situácie muštov a rmutov odporúčame použiť kvasinkové výživy z druhov Vitamon® alebo VitaFerm®.