Stabiverek je arabská guma (E 414), prírodný produkt vyrobený z extraktu africkej Akácie, ktorý pozostáva z polysacharidu (arabinogalaktán II) a proteínovej frakcie.
Táto štruktúra dáva arabskej gume dve základné vlastnosti:
- Vysoko hydrofilný charakter, ktorý má vysokú stabilitu vo vodnom, alebo alkoholovom roztoku.
- Povrchovo aktívny účinok proti emulziám a hydrofóbnym koloidným látkam.
Stabilizačný účinok arabskej gumy spočíva v komplexe polysacharidu a proteínu, ktorý má vplyv na nestabilné koloidy. Tento účinok sa líši v závislosti od druhu arabskej gumy. Stabiverek® sa vyrába výhradne zo šťavy Acacia verek (A. senegal), ktorá je známa svojim vysokým obsahom proteínových frakcií, a tak má vysoký ochranný účinok. Produkt je stabilizovaný S02 a kyselinou citrónovou.
- Prevencia, stabilizácia koloidných a kryštalických komplexov
- Zvýšenie účinku kyseliny metavínnej a CMC (karboxymethylcelulózy) voči tvorbe vínneho kameňa
- Zabraňuje vypadávaniu častíc farbív u červených a ružových vín
- Zníženie pocitu trpkej a horkej chute.
- Zaokrúhľuje , umocňuje telo a plnosť vo víne
- Prevencia voči vypadávaniu kovov (meď, železo)
Dávkovanie a aplikácia:
Biele, ružové a červené vína: 50 – 100 ml/hl
Maximálna povolená dávka: 120 ml/hl
Stabiverek® sa pridáva do čistého filtrovaného vína. Prídavok pred kremelinovou filtráciou sa neodporúča, lebo to môže viesť k strate prípravku. Prídavok tekutého Stabiverek®-u sa doporučuje do hotového vína, po poslednej filtrácii, niekoľko dní pred plnením. Vo výnimočných prípadoch, pri veľmi vysokom obsahu koloidov v ošetrovanom víne, môžu nastať problémy pri membránovej filtrácii. To je závislé od teploty, momentu ošetrenia a obsahu koloidov vo víne.