SweetGum® je arabská guma (E 414), prírodný výpotok zo stromu africkej akácie (Acacia seyal). Arabská guma je hydrokoloid (arabinogalaktán II), zložený z polysacharidu a proteínovej frakcie. Táto štruktúra dodáva arabskej gume stabilizačný účinok na nestabilné koloidy, ktoré tvoria zákaly vo vínach.
Vo víne sa SweetGum® obvzlášť osvedčil u bielych, ružových a červených vín s ovocnou aromatikou.
Veľkou výhodou SweetGum® je, že vo výrobe prešiel 0.45 μm mikrofiltráciou a tak je minimálne riziko upchatia membránových sviečok.
SweetGum® je stabilizovaný pomocou S02.
- Prevencia, stabilizácia koloidných a kryštalických komplexov
- Zvýšenie účinku kyseliny metavínnej a CMC (karboxymethylcelulózy) voči tvorbe vínneho kameňa
- Zabraňuje vypadávaniu častíc farbív u červených a ružových vín
- Zníženie pocitu trpkej a horkej chute
- Dodanie pocitu sladkosti
- Zaokrúhľuje, umocňuje telo a plnosť vo víne
- Prevencia voči vypadávaniu kovov (meď, železo)
V pive dokonca aj nepatrné dávky SweetGum®-u významne zlepšujú stabilitu peny piva
- Zlepšenie stability peny piva - obrázok
- Možnosť použiť v ktorejkoľvek fáze výroby piva
- Jeho pridanie neovplyvňuje tendenciu piva k zákalu a preto sa môže pridať do tlakovej nádrže aj po filtrácii
- Zníženie pocitu trpkej a adstrigentnej chute
- Zaokrúhľuje, umocňuje telo a plnosť
Dávkovanie a aplikácia:
Vo víne: Odporúčané dávkovanie: 50 - 150 ml /hl, Maximálna povolená dávka je 150 ml /hl
SweetGum® sa pridáva do čistého, prefiltrovaného vína. Ak sa pri fľašovaní používa membránová filtrácia, aplikácia SweetGum® do vína by mala byť minimálne 2-3 hodiny pred fľašovaním.
V pive: 2,5 - 10 g /hl (prepočet na 11 % ležiak)
Naše odporúčanie:
Pred aplikáciou vo výrobnej praxi by sa mali vykonať laboratórne testy na zistenie vplyvu na konečný produkt (kvalita, pena, vôňa, chuť).