Trenolin® Bouquet Plus 10 ml

Glykozidáza na uvoľnenie a podporu arómy v mušte a víne

Náš tip
Na sklade viac ako 10 ks
3,90 €
3,17 € bez DPH
Značka: Erbsloh
EAN kód: 8586015783722
Obj. číslo: 413423202

Trenolin® Bouquet PLUS DF je špeciálny enzým, ktorý neobsahuje depsidázu. Novo vyvinutá ß-glykozidázová aktivita sa môže využiť v rmute, v mušte a aj počas alkoholovej fermentácie a tiež vo víne.

Čo sú ß-glykozidázy a ako fungujú?
Hlavná časť primárnych zlúčenín arómy vína patrí do terpénovej skupiny. Nachádzajú sa hlavne v šupke hrozna ako na cukor viazané monoterpénové prekurzory (glykozidy). V tejto glykozidicky viazanej forme sú pachovo neutrálne - to znamená ľudským čuchom nezachytiteľné. Enzymatickým štiepením cukrov (monosacharidov, disacharidov) sa uvoľňuje zodpovedajúci monoterpénový alkohol (ako je linalool a geraniol) a stáva sa čuchovo detekovateľným. Monoterpénový alkohol a cukorné zvyšky sú spojené glykozidickou väzbou a túto vňzbu štiepia práve ß-glykozidázy. Takže aplikáciou tohto enzýmu sa prirodzene uvoľnia aromatické látky a výsledkom je intenzívňejšia vôňa vína, rmutu či kvasu

Hlavné výhody a účely použitia Trenolin® Bouquet PLUS DF:

  • Uvoľňovanie aromatických zlúčenín z hrozna (ovocia)
  • Široké spektrum použitia v rôznych fázach výroby
  • Počas degustácie boli vína ošetrené Trenolin® BouquetPLUS vnímané ako intenzívnejšie a aromatickejšie, s väčšou komplexnosťou vďaka vyššiemu obsahu terpénov
  • Vysoký maceračný účinok optimalizuje extrakciu cysteínových prekurzorov v odrodách hrozna s prevahou tiolov. To výrazne zvyšuje obsah tiolových aróm vo vínach
  • Na rozdiel od konkurenčných aromatických enzýmov (ß-glykozidázy) nie je Trenolin® Bouquet PLUS DF inhibovaný glukózou prítomnou v mušte
  • Konkurenčé aromatické enzýmy fungujú zväčša pri obsahu cukru 10g/l a menej, Trenolin® Bouquet PLUS DF funguje aj v mušte, či víne so zvyškovým cukrom
  • Bez depsidázovej aktivity - viac nižšie
  • Neobsahuje žiadne konzervanty
  • Kvapalná forma enzýmu = ľahké dávkovanie a aplikácia
  • Kvapalná forma enzýmu = bezpečnejšia manipulácia pre užívateľa

Aplikácia a dávkovanie:

 Rmut, ovocný kvas: Cca. 7 – 10 ml/100 Kg, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, mušt) a vmiešajte do rmutu
 Mušt: Cca. 7 – 10 ml/hl, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, mušt) a premiešajte v mušte. Bentonity inhibujú
 enzýmy. Nepoužívajte muštové bentonity (napríklad  Seporit® PORE-TEC) spolu s Trenolin® Bouquet PLUS DF.
 Počas kvasenia (odporúčané): Cca. 5 – 10 ml/hl, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, mušt) vlejte do kvasnej nádoby. Bentonity inhibujú
 enzýmy. Nepoužívajte fermentčný bentonit FermoBent PORE-TEC spolu s Trenolin® Bouquet PLUS DF. Aplikujte Trenolin® Bouquet
 PLUS DF až v poslednej fáze kvasenia, alebo pri stáčke mladého vína. 
 Mladé víno: Cca. 5 – 10 ml/hl, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, víno) a premiešajte vo víne. Alebo pridajte pri stáčke
 mladého vína kedy príde aj k premiešaniu. Bentonity inhibujú enzýmy. Čírenie s Nacalit PORE-TEC urobte najskôr po 2-3 týždňoch
 od aplikácie Trenolin® Bouquet PLUS DF.
 Hotové víno: Cca. 10 – 15 ml/hl, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, víno) a premiešajte vo víne. Doba pôsobenia: 2-3
 týždne. Enzýmy sú bielkoviny, takže po pôsobení Trenolin® Bouquet PLUS DF treba urobiť znovu bielkovinový test
 Teplota ošetrovaného
 produktu:
 Účinnosť závisí od množstva produktu, teploty a reakčného času. Teplota ošetrenia by mala byť vyššia ako 12 °C a najlepšie vyššia ako
 15 °C. Čím vyššia je teplota, tým je enzým účinnejší. Prirodzená horná hranica je 55 °C.


Prečo je dôležitá čistota enzýmov Erbslöh bez depsidázovej aktivity pre Vaše vína?

Cinnamoylesteráza je štiepací ester, ktorý sa môže prirodzene vyskytnúť v enzýmových prípravkoch ako vedľajšia aktivita. Enzýmy Erbslöh sú bez depsidázovej aktivity (nemajú cinnamoyl-esterázovú aktivitu).
Prítomnosť Cinnamoylesterázy podporuje:

  • Rýchle starnutie vín
  • Tvorbu prchavých fenolových látok zodpovedných za aromatickú odchýlku vo vínach
  • Zápach vo vínach, ktorý je často opísaný ako "lekáreň"
  • Cez reakčné produkty fenolových kyselín tvorba „bretty“ zápachov (mäso, kožené zápachy, mokrý pes)

 

Súbory na stiahnutie: