Trenolin® Bouquet PLUS DF je špeciálny enzým, ktorý neobsahuje depsidázu. Novo vyvinutá ß-glykozidázová aktivita sa môže využiť v rmute, v mušte a aj počas alkoholovej fermentácie a tiež vo víne.
Čo sú ß-glykozidázy a ako fungujú?
Hlavná časť primárnych zlúčenín arómy vína patrí do terpénovej skupiny. Nachádzajú sa hlavne v šupke hrozna ako na cukor viazané monoterpénové prekurzory (glykozidy). V tejto glykozidicky viazanej forme sú pachovo neutrálne - to znamená ľudským čuchom nezachytiteľné. Enzymatickým štiepením cukrov (monosacharidov, disacharidov) sa uvoľňuje zodpovedajúci monoterpénový alkohol (ako je linalool a geraniol) a stáva sa čuchovo detekovateľným. Monoterpénový alkohol a cukorné zvyšky sú spojené glykozidickou väzbou a túto vňzbu štiepia práve ß-glykozidázy. Takže aplikáciou tohto enzýmu sa prirodzene uvoľnia aromatické látky a výsledkom je intenzívňejšia vôňa vína, rmutu či kvasu.
Hlavné výhody a účely použitia Trenolin® Bouquet PLUS DF:
- Uvoľňovanie aromatických zlúčenín z hrozna (ovocia)
- Široké spektrum použitia v rôznych fázach výroby
- Počas degustácie boli vína ošetrené Trenolin® BouquetPLUS vnímané ako intenzívnejšie a aromatickejšie, s väčšou komplexnosťou vďaka vyššiemu obsahu terpénov
- Vysoký maceračný účinok optimalizuje extrakciu cysteínových prekurzorov v odrodách hrozna s prevahou tiolov. To výrazne zvyšuje obsah tiolových aróm vo vínach
- Na rozdiel od konkurenčných aromatických enzýmov (ß-glykozidázy) nie je Trenolin® Bouquet PLUS DF inhibovaný glukózou prítomnou v mušte
- Konkurenčé aromatické enzýmy fungujú zväčša pri obsahu cukru 10g/l a menej, Trenolin® Bouquet PLUS DF funguje aj v mušte, či víne so zvyškovým cukrom
- Bez depsidázovej aktivity - viac nižšie
- Neobsahuje žiadne konzervanty
- Kvapalná forma enzýmu = ľahké dávkovanie a aplikácia
- Kvapalná forma enzýmu = bezpečnejšia manipulácia pre užívateľa
Aplikácia a dávkovanie:
Rmut, ovocný kvas: | Cca. 7 – 10 ml/100 Kg, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, mušt) a vmiešajte do rmutu |
Mušt: | Cca. 7 – 10 ml/hl, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, mušt) a premiešajte v mušte. Bentonity inhibujú enzýmy. Nepoužívajte muštové bentonity (napríklad Seporit® PORE-TEC) spolu s Trenolin® Bouquet PLUS DF. |
Počas kvasenia (odporúčané): | Cca. 5 – 10 ml/hl, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, mušt) vlejte do kvasnej nádoby. Bentonity inhibujú enzýmy. Nepoužívajte fermentčný bentonit FermoBent PORE-TEC spolu s Trenolin® Bouquet PLUS DF. Aplikujte Trenolin® Bouquet PLUS DF až v poslednej fáze kvasenia, alebo pri stáčke mladého vína. |
Mladé víno: | Cca. 5 – 10 ml/hl, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, víno) a premiešajte vo víne. Alebo pridajte pri stáčke mladého vína kedy príde aj k premiešaniu. Bentonity inhibujú enzýmy. Čírenie s Nacalit PORE-TEC urobte najskôr po 2-3 týždňoch od aplikácie Trenolin® Bouquet PLUS DF. |
Hotové víno: | Cca. 10 – 15 ml/hl, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, víno) a premiešajte vo víne. Doba pôsobenia: 2-3 týždne. Enzýmy sú bielkoviny, takže po pôsobení Trenolin® Bouquet PLUS DF treba urobiť znovu bielkovinový test. |
Teplota ošetrovaného produktu: | Účinnosť závisí od množstva produktu, teploty a reakčného času. Teplota ošetrenia by mala byť vyššia ako 12 °C a najlepšie vyššia ako 15 °C. Čím vyššia je teplota, tým je enzým účinnejší. Prirodzená horná hranica je 55 °C. |
Prečo je dôležitá čistota enzýmov Erbslöh bez depsidázovej aktivity pre Vaše vína?
Cinnamoylesteráza je štiepací ester, ktorý sa môže prirodzene vyskytnúť v enzýmových prípravkoch ako vedľajšia aktivita. Enzýmy Erbslöh sú bez depsidázovej aktivity (nemajú cinnamoyl-esterázovú aktivitu).
Prítomnosť Cinnamoylesterázy podporuje:
- Rýchle starnutie vín
- Tvorbu prchavých fenolových látok zodpovedných za aromatickú odchýlku vo vínach
- Zápach vo vínach, ktorý je často opísaný ako "lekáreň"
- Cez reakčné produkty fenolových kyselín tvorba „bretty“ zápachov (mäso, kožené zápachy, mokrý pes)