Trenolin® Filtro DF je kvapalný enzým na zlepšenie čírenia a filtrácie muštov/vín so širokým spektrom účinku. Obzvlášť určený na odbúranie slizovitých a koloidných látok v rmute, mušte a mladom víne.
Hlavné výhody a účely použitia Trenolin® Filtro DF:
- Prevencia problémov s filtráciou už v mušte.
- Zabezpečuje úplnú enzymatickú degradáciu slizu, najmä glukánu z Botrytis cinerea, v mušte a mladom víne.
- Zlepšenie filtrácie v problematických vínach
- Bez depsidázovej aktivity - viac nižšie
- Neobsahuje žiadne konzervanty
- Kvapalná forma enzýmu = ľahké dávkovanie a aplikácia
- Kvapalná forma enzýmu = bezpečnejšia manipulácia pre užívateľa
Aplikácia a dávkovanie:
Mušt: (Z poškodeného hrozna) | 10 – 15 ml/hl, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, mušt) a premiešajte v mušte. Bentonity inhibujú enzýmy. Nepoužívajte muštové bentonity (napríklad Seporit® PORE-TEC) spolu s Trenolin® Filtro DF. Alebo enzým aplikujte aspoň 2 - 3 hodiny pred Seporit PORE-TEC. |
Počas kvasenia: (mušt z poškodeného hrozna) | 10 – 15 ml/hl, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, mušt) vlejte do kvasnej nádoby. Bentonity inhibujú enzýmy. Nepoužívajte fermentčný bentonit FermoBent PORE-TEC spolu s Trenolin® Filtro DF. Aplikujte Trenolin® Filtro DF až v poslednej fáze kvasenia, alebo pri stáčke mladého vína. |
Mladé víno: | 15 – 20 ml/hl, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, víno) a premiešajte vo víne. Alebo pridajte pri stáčke mladého vína kedy príde aj k premiešaniu. Bentonity inhibujú enzýmy. Čírenie s Nacalit PORE-TEC urobte najskôr po 2-3 týždňoch od aplikácie Trenolin® Filtro DF. |
Hotové víno: | 15 – 20 ml/hl, zrieďte príslušné množstvo enzýmu s trochou tekutiny (voda, víno) a premiešajte vo víne. Doba pôsobenia: 2-3 týždne. Enzýmy sú bielkoviny, takže po pôsobení Trenolin® Filtro DF treba urobiť znovu bielkovinový test. |
Teplota ošetrovaného produktu: | Účinnosť závisí od množstva produktu, teploty a reakčného času. Teplota ošetrenia by mala byť vyššia ako 12 °C a najlepšie vyššia ako 15 °C. Čím vyššia je teplota, tým je enzým účinnejší. Prirodzená horná hranica je 55 °C. |
Prečo je dôležitá čistota enzýmov Erbslöh bez depsidázovej aktivity pre Vaše vína?
Cinnamoylesteráza je štiepací ester, ktorý sa môže prirodzene vyskytnúť v enzýmových prípravkoch ako vedľajšia aktivita. Enzýmy Erbslöh sú bez depsidázovej aktivity (nemajú cinnamoyl-esterázovú aktivitu).
Prítomnosť Cinnamoylesterázy podporuje:
- Rýchle starnutie vín
- Tvorbu prchavých fenolových látok zodpovedných za aromatickú odchýlku vo vínach
- Zápach vo vínach, ktorý je často opísaný ako "lekáreň"
- Cez reakčné produkty fenolových kyselín tvorba „bretty“ zápachov (mäso, kožené zápachy, mokrý pes)