Sorbol je sorban draselný (E 202) v potravinárskej kvalite. Je biely, s perleťovým povrchom vo forme malých peletiek. Je senzoricky neutrálny. Sorbol je draselná soľ kyseliny sorbovej. Kyselina sorbová je mastná kyselina s krátkym reťazcom. Podobné mastné kyseliny sa vyskytujú prirodzene v potravinách. Sorban draselný sa tiež používa ako neškodný konzervačný prostriedok v mnohých potravinách.
Slúži na stabilizáciu vína, piva, ovocných štiav a iných potravín proti vzniku sekundárneho kvasenia.
Pre použitie vo vinárstve má obmedzené použitie - je potrebné dodržiavať príslušné vinárske zákony a vyhlášky.
Dávkovanie a aplikácia:
Odporúčané a zároveň maximálne povolené dávkovanie je 27g Sorbol-u/100 l produktu, t.j. 270 mg/l v konečnom produkte (víno, pivo, ovocná šťava).
Neodporúčame rozpúšťanie Sorbol-u vopred v čiastočnom množstve produktu. Sorbol by sa mal pridať priamo do nádrže počas miešania, aby sa zabránilo prílišnému vniknutiu kyslíka do produktu. V procese aplikácie prípravku do vína by sa mala venovať osobitná pozornosť správnej hladine voľného SO2. Obsah voľného SO2 musí byť stabilný a v požadovanej koncentrácii. Konštantný obsah voľného SO2 vo víne by mal byť aspoň 40 mg/ l. Sorbol by sa mal pridať aspoň jeden deň pred fľaškovaním, aby sa zabezpečila dokonalá distribúcia v produkte.