VinoStab® je špeciálne vybraná, prémiová sodná soľ Karboxymethylcelulózy ( CMC ) veľmi vysokej čistoty k trvalej prevencii voči kryštalickým zákalom (vínan draselný) v bielych, ružových vínach a sektoch. Pozor, Karboxymethylcelulózu ( CMC ) nie je povolené aplikovať do červených vín. Výrobou VinoStabu sa dosiahol optimálny stupeň polymerizácie a substitúcie Karboxymethylcelulózy. Tým sa dosahuje odstránenie problémov pri filtrácii vín ako je tomu u preparátov na báze k.metavínnej pri zachovaní vynikajúcich stabilizačných schopností voči kryštalickým zákalom.
Špeciálna Karboxymethylcelulóza (CMC) VinoStab® prináša tieto výhody:
- Prvá Karboxymethylcelulóza na trhu pre vinárov = osvedčená dlhoročnými skúsenosťami
- Starostlivo vybraná základná surovina Karboxymethylcelulózy ( CMC ) bez prímesí
- Optimálny roztok pre stabilizáciu vín a zároveň vynikajúcu filtrovateľnosť pri fľašovaní
Dávkovanie a aplikácia:
Dávka: 75 - 130 ml /hl vína
VinoStab® sa môže pridávať priamo do vína za stáleho miešania. Pre úplný účinok preparátu je potrebné zabezpečiť dôkladné premiešanie v celom objeme ošetrovaného vína. VinoStab® je pred aplikáciou potrebné rozriediť v 10-12 násobnom pomere vo víne/vode – teplota vody max. 60°C. Prípadne zvyšky v nádobe treba ešte rozpustiť vínom/vodou a taktiež aplikovať do ošetrovaného vína. Dôležité je, aby ošetrované víno už bolo zbavené bielkovín bentonitom, pretože môže dôjsť k reakcii proteínov s CMC vo forme zákalu. Pri ružových vínach môže dôjsť k zníženiu intenzity sfarbenia vín, a preto je vhodné si pred aplikáciou VinoStabu urobiť skúšku v menšom objeme vína. VinoStab® je potrebné aplikovať do vína aspoň 3-4 dni pred fľašovaním, aby neprišlo k zanášaniu filtrov pred plniacou linkou. Pri vyšších dávkach a vínach bohatých na koloidy sú možné problémy s priebehom filtrácie. Pre šumivé vína odporúčame pridať VinoStab® do expedičného likéru.